Adevarata criză abia urmează să vina, iar numele ei este criza demografică şi a pensiilor, sunt de parere specialistii Băncii Mondiale (BM) în raportul „Criza pensiilor” publicat zilele trecute. Criza financiară a lovit puternic sistemele publice de pensii din ţările Europei şi Asiei Centrale şi multe guverne au fost tentate să opereze anumite modificări la nivelul politicilor din domeniu.Banca Mondială atrage atenţia că nu trebuie luate masuri pripite în defavoarea sistemelor de pensii private deoarece, oricât de severă este criza economică globală, efectele acesteia pălesc în comparaţie cu criza demografică pe care lumea va trebui s-o înfrunte în urmatoarele decenii.
„Sistemul public de pensii din România a ajuns, din păcate, la un deficit uriaş, de 1,5 miliarde de euro, adică de 20% din veniturile sale. Pensia de stat abia a crescut cu 5% anul acesta, nereuşind să îmbunătăţească traiul niciunui pensionar, fiind doar o palidă măsura anti-inflaţie. Deşi functionează mult peste posibilităţile sale reale, sistemul de pensii de stat tot nu reuşeste să ofere pensii decente pentru pensionarii de azi – majoritatea pensiilor sunt de mizerie şi complet inadecvate după o viaţă de muncă şi contribuţii”, a declarat Crinu Adanut, preşedintele APAPR. El apreciază că ceea ce este mai rău abia urmează şi că balonul numit sistem de pensii se va sparge în curând, iar pensiile plătite românilor vor fi mult mai mici decat cele de azi. BM previne că deficitele vor afecta Pilonul I şi că scăderile în preţul activelor se vor reflecta în nivelul pensiilor celor care acum contribuie la Pilonul II şi III. Printre obiectivele pe termen lung pe care BM consideră că ar trebui să le aibă în vedere autorităţile se numără protejarea puterii de cumpărare a pensionarilor, încurajarea cetăţenilor să lucreze până la varste mai înaintate şi convingerea populaţiei că sistemele publice de pensii au o capacitate din ce în ce mai scăzută, pe masură ce populaţia îmbătrâneşte.
Măsuri rapide şi drastice
Ţările care, ca şi România, au în paralel cu sistemul public şi sisteme private ar trebui să asigure pensiile din Pilonul II prin garanţii şi portofolii pe termen lung, să accelereze ritmul reformelor pentru a creşte veniturile din pensii private, să construiască o piaţă pentru sistemul de obligaţiuni care să permită societăţilor de asigurări să ofere randamente anuale indexate cu factorul de inflaţie, mai precizează Raportul BM. De asemenea, ar fi bine ca autorităţile să folosească oportunitatea crizei pentru a-şi reforma sistemele de pensii pentru a rezolva problemele de sustenabilitate pe termen lung, fapt util în pregătirea pentru criza demografică ce va veni. În plus, creşterea vârstei de pensionare şi egalizarea acesteia pentru femei şi bărbaţi, penalizarea pensionărilor anticipate sunt considerate de catre Banca Mondială măsuri urgente ce ar trebui luate.
„Concluziile şi recomandările Băncii Mondiale se potrivesc mănuşă realităţilor româneşti de anul acesta, motiv pentru care speram că autorităţile să ia acum măsuri pentru a duce nivelul contribuţiilor pentru fondurile de pensii obligatorii la 3% în 2010, aşa cum reforma iniţiala şi acordurile României cu FMI, UE şi Banca Mondială ne obligă”, a adaugat preşedintele APAPR.