Dacă lucrările la Autostrada Transilvania sunt îngheţate în acest an, clujenii au parte, totuşi, de o veste bună. Capitala Transilvaniei va fi legată de Bucureşti şi de coridorul IV paneuropean prin Autostrada Sebeş – Turda, a cărei lungime va fi de 70 de kilometri.Autostrada Sebeş – Turda va lega traficul din Cluj de Capitală şi de coridorul IV paneuropean şi ar urma să fie finalizată până în 2016. Autorităţile judeţene din Cluj şi Alba susţin că există şanse mari ca ultima depunere a ofertelor pentru aceste lucrări să fie depuse până la finele lunii. Vestea bună este că proiectul este aprobat de Comisia Europeană, care a acordat fonduri nerambursabile de 85% din valoarea lucrărilor. „Procedurile au fost începute și sperăm ca în luna decembrie să fie finalizate, inclusiv să fie semnat un contract și să se demareze lucrările în primăvară. Proiectul este aprobat de Comisia Europeană și este cuprins în exercițiul bugetar actual, iar finalizarea autostrăzii se va face în 2016. S-a deblocat Programul Operaţional Sectorial pe partea de Transporturi și astfel intră la finanțare autostrada Turda – Sebeş”, a explicat senatorul Alexandru Cordoş, într-un interviu difuzat de postul de televiziune Transilvania Live. Afirmaţiile sale vin după ce Dan Şova, ministrul delegat pentru Marile Proiecte şi Investiţii Străine a declarat că, în proporţie de 100% în aprilie vor începe lucrările la autostrada Sebeş-Turda, indiferent dacă vor apărea contestaţii.
Optimismul este împărtăşit şi de politicienii din judeţul Alba. Deputatul Ioan Dârzu este convins că autostrada va fi finalizată la termen şi că va contribui la creşterea investiţiilor în zonă. Această autostradă este ceva extraordinar. Foarte multe investiţii s-au desfășurat în Sebeş numai din motivul că s-a aflat pe culoarul autostrăzii”, consideră Dârzu.
Şi preşedintele PSD Cluj, Alexandru Lăpuşan, spune că există certitudinea că lucrările vor începe cel mai târziu în primăvară şi vor fi finalizate până în vara lui 2016. Lăpuşan a confirmat că statul va plăti doar 15% din cele 700 de milioane de euro, care reprezintă costurile autostrăzii, iar restul de 85% vor proveni din fonduri europene, ceea ce reprezintă o garanţie în plus că nu vor fi probleme cu finanţarea. „Autostrada este evaluată la aproximativ 700 de milioane de euro, din care 85% sunt fonduri europene, iar restul de 15% sunt din fonduri naționale. Programul execuţiei lucrărilor este de 22 de luni, dintre care patru luni pentru proiectare şi18 pentru execuţia concretă”, susţine preşedintele PSD Cluj.
Pentru ca licitaţia şi lucrările de execuţie să fie urgentate şi să nu întâmpine probleme, autostrada va fi împărţită în patru tronsoane. Pentru fiecare dintre acestea vor fi organizate licitaţii, ceea ce înseamnă că fiecare constructor din cei patru care vor fi desemnaţi va avea de realizat aproximativ 17.5 kilometri de autostradă.