
Liderul ţărănist a declarat că formaţiunea şi-a propus recuperarea simbolică şi politică al unuia din vârfurile generaţiei de aur al elitei româneşti care a fost Ion Raţiu, dar şi al altor personalităţi importante care au dat ecou unui dintre cele mai reprezentative partide istorice cum este PNŢCD.
În acest scop Pavelescu a vizitat fundaţia Ion Raţiu fiind vădit impresionat de proiectele pe care le derulează asociaţia. De asemena, Pavelescu s-a întâlnit cu fiul liderului ţărănis Indrei Raţiu. Ca urmare a discuţiilor avute cu Indrei Raţiu, Aurelian Pavelescu a declarat că va exista o colaborare pe mai multe domenii între PNŢCD şi Fundaţia Ion Raţiu. Pavelescu a mai menţionat că Ion Raţiu a fost marginalizat pe nedrept şi că a sosit timpul ca memoria acestuia, a familei Ion Raţiu să fie recuperată, nu doar simbolic, dar şi politic, pentru că Ion Raţiu însemnat un vector principal în PNŢCD.
Liderul ţărănist s-a arătat indignat că în oraşul Cluj-Napoca încă nu există busturile marilor înaintaşi ţărănişti, o parte din ei fiind născuţi în Ardeal. El şi-a exprimat regretul, arătându-se consternat de faptul că în capitala Ardealului, la Cluj, nu există un bust al lui Iuliu Maniu, a lui Corneliu Coposu sau a lui Ion Raţiu. În acest context, Paveleescu a spus că politicienii care s-au perindat la putere în Cluj au dat dovadă de nerecunoştinţă faţă de valorile românilor. Tentativa de-a expedia marile personalităţi ale României şi de talie europeană la coşul de gunoi, este inacceptabilă pentru PNŢCD şi demonstrează încă o dată că la Cluj nu a existat o politică naţională, că aceasta a fost străină de interesul românilor, a afirmat Pavelescu.
Preşedintele PNŢCD a mai declarat că intenţionează să reia demersurile pentru recuperarea bunurilor Fundaţiei Gojdu de la statul maghiar. Pavelescu a precizat că întâlnirea preconizată cu ÎPS Bartolomeu Anania, mitropolitului Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului să poată face lumină în procesul de recuperare a averii româneşti.
“O întâlnire pe care o să o am astăzi cu ÎPS Bartolomeu Anania are drept scop informarea mitropolitului de la Cluj că PNŢCD va repune problema Fundaţiei Gojdu şi va relua demersurile pentru restituirea bunurilor aflate în Ungaria, dar şi pe teritoriul României”, a declarat Pavelescu.
El a estimat valoarea acestei averi la 6-7 miliarde de euro, avere care trebuie să revină Fundaţiei Gojdu a Bisericii ortodoxe române”.
În context, liderul PNŢCD a lansat şi un apel către ministerul de Externe şi Preşedinţia Românieiîn speranţa de-a recupera tezaurul românesc care aparţine Fundaţiei Gojdu.
Ca prim pas, el a afirmat că îi va solicita ministrului de externe, Theodor Baconschi, să solicite Ungariei respectarea tratatului semnat şi ratificat cu România în 1937, prin care Ungaria se obligă să restituie statului român toate bunurile aparţinând Fundaţiei Gojdu, care s-ar afla pe teritoriul său. Precizăm că, în anul 1995, guvernele celor două state au semnat un nou tratat prin care încercau înfiinţarea unei noi fundaţii Emanoil Gojdu, prin intermediul căreia să administreze în comun moştenirea Gojdu, doar că Parlamentul României nu a ratificat respectivul acord.
Pavelescu a mai afirmat că există un interes manifestat din partea mai multor personalităţi ai vieţii social-politice care vor să adere şi să se dăruiască formaţiunii. În acest sens, Pavelescu a spus că o discuţia purtată cu fondatorul Băncii Transilvania Iosif Pop, interesul manifestat de-a adera la formaţiune a unuia dintre cei mai apreciaţi clujeni, redă încrederea că partidul este pe un trend ascendent.
Amintim că Aurelian Pavelescu a preluat 22 mai 2010,funcţia de preşedinte al PNŢCD după ce Marian Miluţ a demisionat de la conducerea partidului, dar şi din formaţiunea ţărănistă.