Astronomii au descoperit cel mai vechi „cetatean” al Universului

O galaxie extrem de îndepărtată şi incredibil de veche a fost descoperită recent cu ajutorul Telescopului Spatial Hubble. Galaxia UDFy-38135539 are o vechime de aproximativ 600 de milioane de ani, iar cercetătorii deja discută probabilitatea existenţei unui obiect celest şi mai vechi decât această galaxie.Digital Journal a scris despre o echipă de astrofizicieni care a aproximat că sfârşitul Universului va avea loc în 3.7 miliarde de ani. În cadrul aceleiaşi cercetări, echipa a descoperit şi o fotografie făcută de telescopul Hubble la începutul acestui an. Obiectul semnalat este o galaxie, un mic punct luminos vechi de 13,1 miliarde de ani, datând de la începuturile Universului.
Potrivit publicaţiei Space, obiectul descoperit de către Telescopul Spatial Hubble este o galaxie denumita UDFy-38135539, iar acum a primit oficial titulatura de cel mai vechi „cetăţean” al Universului.
Potrivit digitaljournal, capul cercetărilor, Matthew Lehnart, a declarat ca măsurătorile echipei au verificat dacă galaxia s-a format acum 600 de ani, odată cu crearea Universului, sau când acesta avea 4 ani. Galaxia este atât de bătrână în prezent, încât poate nici nu mai există şi s-a contopit cu vecinii săi mai mari, a spus Matthew Lehnert de la Observatorul din Paris, principalul autor al studiului publicat miercuri în revista Nature.
Astronomii europeni au calculat vârsta după 16 ore de observaţii de la un telescop din Chile care s-a uitat la semnăturile luminoase ale hidrogenului. La începutul acestui an, astronomii au estimat la 600-800 de milioane de ani de la naşterea universului cele mai îndepartate puncte din fotografiile făcute de Hubble, scrie science20.
Până acum, cel mai vechi obiect din Univers era considerat a fi IOK-1, a cărui lumina îi trebuia 12.88 miliarde de ani pentru a ajunge aici. Oricum, Lehnart este de părere ca o să fie din ce în ce mai dificil să identifice alte corpuri de acest gen, deoarece lumina este foarte slabă iar gazele şi stelele nu se lasă identificate prea uşor.
Potrivit Discovery News, „descoperirea galaxiei UDFy-38135539 a fost o provocare şi poate cercetătorii nu vor mai fi capabili prea curând să mai descopere ceva nou”, a mai adăugat Lehnart.

Related posts

Leave a Comment