
Reprezentanți sindicatelor clujene fac un apel către cetățeni să participe la mitingul de protest fată de prevederile noului cod al muncii, care va avea loc vinei, 4 martie, de la ora 14.00 în Piața Lucian Blaga, fosta Piața Păcii. Aceștia îndeamnă cetățenii să li se alăture pentru a spune împreună ”NU” adoptării acestui cod care transformă muncitorii în sclavi ai companiilor multinaționale.
În condițiile în care doar aproximativ 5 milioane de cetățeni români au un loc de muncă într-o țară cu peste 20 de milioane de oameni, noul cod al muncii, prin contractul colectiv de muncă, îngreunează mai mult situația populației la ora actuală. Astfel, pentru a-și arăta nemulțumirea, reprezentanții celor patru confederații ale muncitorilor din Cluj, s-au reunit azi, într-o conferință de presă, pentru a face un apel către cetățeni să participe la mitingul care va avea loc vineri și va fi urmat de un marș, la care sunt așteptați aproximativ 10.000 de oameni. Noul cod al muncii este considerat a fi un ”cod al sclaviei”, care transformă muncitorii în sclavi ai patronatelor.
Președintele CSDR Cluj, Stanca Maria Constantinescu, a declarat că este nevoie de solidaritate în această perioadă de criză economică și a făcut apel la toți locuitorii județului să participe la protest. „Facem un apel tuturor locuitorilor din județul Cluj să ni se alăture, vineri, la mitingul din Piața Lucian Blaga. Sindicatele poartă stindardul, dar politica actuală de austeritate a statului afectează toată populația. Sindicatele nu mai au forța de dinainte, astfel încât așteptăm ca la protest să ni se alăture cât mai mulți clujeni. Să spună un «Nu» răspicat noului Cod al Muncii, care va duce la desființarea sindicatelor” a adăugat ea. Stanca Maria Constantinescu a cerut, angajatorilor din instituții publice sau firme private să nu facă presiuni asupra angajaților care doresc să participe la protest.
Și președintele BNS Cluj, Nati Ariton, a criticat, la rândul său, faptul că Guvernul vrea să desființeze Codul Muncii, care este „Biblia muncii din România”. Acesta este nemulțumit deoarece, actualul cod al muncii, în loc să fie unul care să apere drepturile angajaților, cum era până acum, a devenit unul care susține interesele angajatorilor. Din acest motiv, sindicaliști acuză partidul aflat la guvernare că, în loc să susțină și să apere drepturile muncitorilor ei susțin interesele companiilor multinaționale. „Suntem dezamăgiți de premierul Emil Boc, care vrea să impună un Cod al Muncii care afectează sindicatele şi angajatorii”, a afirmat Ariton.
Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pe noul Cod al Muncii marți, 8 martie, la ora 10.00, iar parlamentarii vor putea depune amendamente până vineri, la ora 20.00. Proiectul a fost aprobat deja, în ședința de luni a Executivului. În aceste condiții, sindicaliști au anunțat că, în ziua în care Guvernul își va angaja răspunderea pe Codul Muncii, aceștia vor intra în grevă de avertisment și vor picheta intrările în sediul Parlamentului. De asemenea, președintele Cartel Alfa Cluj, Grigore Pop, a declarat că sindicaliștii clujeni pregătesc și alte forme de protest, pe lângă mitinguri și marșuri iar confederațiile sindicale spun că aceștia vor intra în grevă generală din prima zi în care președintele va primi pentru promulgare noul Cod al Muncii. „Am început strângerea de semnături pentru greva de avertisment, de două ore, în ziua asumării răspunderii Guvernului pe Codul Munci”, a declarat Grigore Pop.