Potrivit facilităţilor acordate prin şomajul tehnic, timp de trei luni, angajatorii şi salariaţii nu plătesc contribuţii de asigurări sociale şi impozit pe venit. În plus, muncitorul îşi păstrează slujba şi primeşte şi 75% din salariul de bază. Datorită acestei scutiri de taxe, în unele cazuri, angajatul poate încasa mai mulţi bani decât într-o lună normală.Facilităţile acordate pentru şomejul tehnic intră, din nou, în vigoare începând de mâine. Guvernul va aproba un proiect de lege care va reglementa şomajul tehnic ca măsură de protejare a angajaţilor. În plus, miniştrii au primit sarcină de la premier ca, în 14 zile, să-i propună facilităţi care să fie acrodte firmelor care angajează şomeri.
Guvernul a fost presat să reintroducă şomajul tehnic, după o lună de întrerupere. Sindicatele au avertizat că în lipsa acestui ajutor, numărul şomerilor ar putea creşte cu 200.000 de persoane. Cu 200 de milioane de lei ar creşte şi cheltuielile statului cu şomajul permanent.
Potrivit facilităţilor acordate prin şomajul tehnic, timp de trei luni, angajatorii şi salariaţii nu plătesc contribuţii de asigurări sociale şi impozit pe venit. În plus, muncitorul îşi păstrează slujba şi primeşte şi 75% din salariul de bază. Datorită acestei scutiri de taxe, în unele cazuri, angajatul poate încasa mai mulţi bani decât într-o lună normală.
Spre exemplu, pentru un salariu de bază brut de 1000 de lei, un angajat primeşte, după aplicarea taxelor, în jur de 740 de lei. În cazul indemnizaţiei de 75%, cu taxe zero, va primi în mână 750 de lei. Concomitent, angajatorul face o economie de aproape 400 de lei.
Potrivit sindicatelor, în 2009, şomajul tehnic a costat statul 300 de milioane de lei, prin neîncasarea dărilor. În schimb, au beneficiat de măsură aproximativ un milion de persoane.
Patronii pot apela şi la un program european pentru a-şi reduce costurile cu forţa de muncă. Uniunea Europeană le dă bani să achite între 50 şi 75% din salariul unui şomer angajat de ei, timp de 6 sau 12 luni.