Andrei Marga a devenit Opoziţia faţă de Guvernul Boc


Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga, a devenit una dintre cele mai puternice voci care face opoziţie faţă de Guvernul Emil Boc. Criticile sale sunt mai vehemente şi mai argumentate decât cele formulate de partidele de Opoziţie. Şi asta cu atât mai mult cu cât UDMR pare să fi dispărut din peisaj, iar PNL nu îşi regăseşte direcţia. În loc să propună un proiect alternativ de guvernare, liberalii au trecut la războiul desfăşurat în tranşeele comisiiilor de tip Iacob-Ridzi sau Udrea. Spre deosebire de ei, rectorul Marga aduce măcar date concrete în discuţie. Aşa cum a făcut-o într-un comunicat de ieri, pe care îl puteţi citi aici.”Două observaţii generale se impun astăzi oricărui om care priveşte scena guvernării României, rămânând interesat de bunul mers al lucrurilor:
1. confundarea ilicită de către cei care dau tonul în Guvern a simplei reduceri de posturi cu reforma şi vorbirea incultă despre „reformă” („reforma statului”, „reforma educaţiei” etc.) fără să existe vreun proiect de reformă;
2. confundarea plină de incompetenţă a ieşirii din criză cu reducerea de activitate.
Nu insist aici asupra evidentei ignoranţe a Guvernului în privinţa a ceea ce înseamnă, la propriu, reforma, ceea ce duce la un joc de cuvinte ce demonetizează reformele, încă o dată. Las la o parte alarmantele observaţii ale presei internaţionale (The Economist, Le Monde, Berliner Zeitung etc.) şi ale unor fundaţii americane, privind deteriorarea fără precedent a situaţiei din România. Nu insist acum nici asupra greşitei direcţii pe care merge Guvernarea actuală a României, care crede – la distanţă de experienţele altor ţări – că ieşirea din criză se face trimiţând oamenii, simplu, în şomaj. Se poate observa, însă, cu ochiul liber că lipsind competenţa de a aborda societatea şi criza şi fără capacitate de a elabora soluţii, Guvernul se repede în cea mai rudimentară şi mai fără orizont soluţie: reducerea de activităţi. Poate accepta cineva senin această reducere, cu efecte dezastruoase pe termen lung, câtă vreme este vorba de incompetenţa deciziilor?
Aceste observaţii le putem face zilnic auzind peroraţiile televizate ale guvernării, în vreme ce mulţi oameni îşi pierd slujbele, iar unităţile se închid. Am în vedere aici, dintre numeroasele exemple de lovituri absurde rezultate din incompetenţă, cel al Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, cea mai veche şi mai complexă bibliotecă universitară a ţării – care ne atinge direct, ca instituţie. Prin „tăierile” nechibzuite de posturi hotărâte de Guvern, la Biblioteca Centrală Universitară se ajunge în 2009 la nivelul de dotare din 1990 (la o populaţie studenţească de aproape 9 ori mai mare decât în 1990!). Pe de altă parte, prin aceste „tăieri” de posturi se deteriorează grav deservirea specializată a 12 centre culturale şi biblioteci internaţionale create de Universitatea Babeş-Bolyai. Cui îi folosesc şi la ce duc asemenea măsuri nechibzuite? În chip perceptibil, „universitari” de carton „taie” fără noimă mijloacele studiului universitar şi produc daune greu de compensat.
Exprimăm, în numele Universităţii Babeş-Bolyai, protestul faţă de astfel de măsuri, care fac din nou ca incompetenţa guvernării să o plătească cei care vor să lucreze onest.”

Related posts

Leave a Comment