ANALIZĂ. Cine câştigă şi cine pierde din noua aritmetică electorală a judeţului Cluj

Resetarea jocului electoral prin renunţarea la colegiile uninominale şi revenirea la sistemul de candidaţi pe liste de partid a schimbat raportul de forţe între centrul de judeţ şi comunităţile locale din partidele politice. Zona care au cel mai mult de pierdut sunt Turda – Câmpia Turzii, iar cea care are cel mai mult de câştigat este Dejul.

În mod tradiţional, în perioada în care parlamentarii erau aleşi pe colegii uninominale, existau câteva mari zone: Cluj-Napoca, Dejul, Gherla, Turda, Câmpia Turzii şi Huedinul cu zona de munte. În realitate, însă, Gherla şi Huedinul nu au reuşit să conteze foarte mult în ecuaţia puterii, deoarece în colegiile uninominale din aceste zone erau trimişi să candideze politicieni din centrul administrativ al judeţului. Uneori, aşa cum a fost cazul deputatului în exerciţiu de Gherla, Radu Zlati, candidatul era ”paraşutat” în colegiu prin graţia conducerii din Bucureşti a partidului.

 

Drept urmare, politicienii localnici reuşeau să se impună în zonele Turda, Câmpia Turzii şi Dej, cel puţin la nivelul colegiilor de deputaţi, pentru că cele de senatori erau atribuite tot unor politicieni care locuiesc şi activează în Cluj-Napoca. Nu contează faptul că un politician este originar dintr-o anumită comunitate, ci este relevant criteriul domiciului şi cel al activităţii efective. Însă renunţarea la sistemul colegiilor uninominale şi revenirea la sistemul de liste a dus la un nou echilibru politic.

 

Din acest echilibru cel mai mult are de pierdut Turda şi Câmpia Turzii. La alegerile de acum patru ani, au fost aleşi deputaţi doi politicieni locali bine profilaţi. Amândoi au fost viceprimari în cele două municipii. Este vorba de Mircea Irimie, ales din partea PDL, la Turda, şi de Ioan Moldovan, ales din partea PPDD, în Câmpia Turzii. Cei doi deputaţi au intrat în PC, partid care a fuzionat cu PLR şi a format ALDE. În noua formaţiune ei s-au întâlnit cu deputatul Steluţa Cătăniciu, fostă membră a PD, care a fost aleasă în 2012 pe lista PNL şi apoi a trecut la PLR. Între politicienii care proveneau din fostul PC şi cei care proveneau din fostul PLR s-a iscat o luptă surdă de putere, câştigată fără drept de apel de tabăra PLR. Mai întâi, Steluţa Cătăniciu a reuşit să îl tragă pe linie moartă pe fostul secretar de stat Leonard Horvath, apoi a urmat scoaterea din joc a deputatului de Câmpia Turzii, Ioan Moldovan, care a pierdut dreptul de a candida pentru un nou mandat din cauza incompatibilităţii. În cele din urmă, a fost eliminat de pe listele ALDE şi deputatul Mircea Irimie. În acest moment, singura şansă a alegătorilor din zona Turda – Câmpia Turzii de a fi reprezentaţi în Parlament este ca PNL Cluj să ajungă la cinci mandate de deputat, pentru că fostul primar din Turda, Tudor Ştefănie, ocupă locul cinci pe lista de candidaţi.

 

Cea mai avantajată comunitate de reaşezarea echilibrului politic este Dejul. În mod tradiţional, această comunitate era reprezentată de un deputat. Pentru prima oară în istoria recentă, însă, Dejul are şansa să aibă doi parlamentari. Şi aceasta pentru că actualul deputat PSD, Cornel Itu, care se află pe locul doi pe lista candidaţilor social-democraţi din judeţul Cluj, va obţine fără probleme un nou mandat. Cel de-al doilea deputat ar urma să fie actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Marius Mînzat, care ocupă locul patru pe lista candidaţilor PNL pentru Camera Deputaţilor. Însă, pentru ca Dejul să îşi dubleze reprezentarea parlamentară, locuitorii municipiului trebuie să facă două lucruri. Primul: să meargă la vot. Iar cel de-al doilea este să voteze inteligent. Dacă, în orice condiţii, Cornel Itu are mandatul asigurat datorită locului bun ocupat pe lista candidaţilor PSD, Marius Mînzat trebuie să îşi mobilizeze alegătorii şi să îi convingă pe nehotărâţi în privinţa acestei oportunităţi istorice. Accederea sa în Parlament ar reprezenta situaţia ideală pentru Dej: indiferent de rezultatul alegerilor din 11 decembrie, municipiul ar avea un deputat la Putere, care poate promova mai uşor proiectele comunităţii locale, în timp ce celălalt deputat, din Opoziţie, poate sancţiona proiectele care i-ar defavoriza pe dejeni.

Related posts

Leave a reply

  • Default Comments (0)
  • Facebook Comments