Alina Mungiu-Pippidi aruncă pe piață un nume: Un clujean ar putea candida la funcția de președinte al României și nu este Emil Boc

Un clujean ar fi un candidat plauzibil la funcția de președinte al României, afirmă politologul Alina Mungiu-Pippidi, fondatoarea platformei RomaniaCurata.ro. Posibilul candidat la funcția de șef al statului nu este primarul PNL, Emil Boc, al cărui nume a fost deja vehiculat în legătură cu o posibilă candidatură.

Cel pe care Alina Mungiu-Pippidi îl vede drept președinte al României este fostul șef al DNA, Daniel Morar. El a fost și procuror general al României, precum și judecător al Curții Constituționale. În prezent, el este avocat. Daniel Morar, care și-a publicat de curând memoriile, nu a comentat în nici un fel afirmațiile Alinei Mungiu-Pippidi.

”Performanța magistraților care devin oameni politici e foarte controversată. În Italia, Antonio di Pietro, care a instrumentat primele mari cazuri din operațiunea Mani pulite (în Lombardia a scăzut cu circa 20% costul construcțiilor publice pentru următorii zece ani), sau în Brazilia, Sergio Moro, care a fost judecătorul din Lava Jato (care a trimis după bare doi președinți, un șef al parlamentului și a dezintegrat mecanismul de a finanța partidul de guvernământ prin companiile de stat), nu au ajuns prea departe după ce au intrat în politică. În schimb, președintele actual al Coreei de Sud este fostul procuror care a instrumentat dosarul predecesoarei lui, și a trimis-o în pușcărie, dar tot el a grațiat-o după condamnare, și pe ea și pe mituitorul ei, moștenitorul Samsung. Partidele de dreapta l-au recrutat candidat la președinție, și au câștigat.

Nu ai cum să citești sutele de pagini ale memoriilor lui Daniel Morar, primul șef al DNA și ulterior judecător în Curtea Constituțională, fără să te gândești ce serios candidat la președinție ar fi Daniel Morar și – mă încumet să o spun – ce bun președinte. (…)

Dar cum Daniel Morar nu e doar un martor, ci un actor esențial, cartea trebuia publicată. Și nu mai târziu, ci acum, indiferent de reacții, care aduc mai ales confirmarea celor scrise în carte. Morar, pe care l-am întâlnit de două ori în viață, deși am fost aliați mulți ani și avem vederi similare despre multe lucruri, nu are planuri politice. Dar încep prin a spune că, în penuria de personalități independente, prima senzație după ce am citit toată cartea este că ar fi un candidat cel puțin la fel de bun ca și Codruța Kovesi și, probabil, un președinte de țară mai bun. Nu numai pentru justiție”, a scris Alina Mungiu-Pippidi, pe RomaniaCurata.ro.

Foto: HotNews.ro

Related posts

Leave a Comment