Cifra de afaceri a companiei clujene Farmec a crescut cu 10 la sută în anul 2012, față de anul 2011, potrivit directorului general al producătorului de cosmetice, Mircea Turdean. El prognozează o creștere similară și pentru acest an. ”Noi ne dorim să avem și în 2013 o creștere a cifrei de afaceri cu cel puțin 10 la sută”, a spus Mircea Turdean.El a precizat că, în anul 2012, cifra de afaceri a Farmec Cluj a fost de 120 de milioane de lei. Cea mai mare parte a cifrei de afaceri a fost realizată pe piața internă, unde produsele Farmec, vândute sub branduri cunoscute, precum Gerovital, Aslavital ori Farmec, domină piața cosmeticelor. În prezent, aceste produse sunt prezente în 10.000 de puncte de distribuție.
Farmec Cluj are în prezent circa 600 de angajați, iar Mircea Turdean prognozează o creștere moderată a numărului de salariați, cu circa 20 de posturi, pe măsură ce obiectivele de performanță ale firmei clujene vor fi atinse. În primul rând, el dorește creșterea ponderii exporturilor din totalul cifrei de afaceri a companiei clujene, în paralel cu consolidarea creșterii totale a cifrei de afaceri. ”Noi ne dorim ca în următorii patru – cinci ani, ponderea exporturilor să crească la 50 la sută”, a spus Mircea Turdean.
Pentru a atinge acest obiectiv, Farmec Cluj a început să recucerească piețele tradiționale din Europa de Est. Deja, produsele companiei clujene au o prezență semnificativă în Ungaria, Polonia, Republica Moldova ori Ucraina. Însă, în total, compania clujeană exportă în circa 45 de țări, iar Farmec Cluj are mii de parteneri locali.
Brandul-vedetă al Farmec SA este Gerovital. Mircea Turdean explică succesul de care se bucură produsele românești prin mai mulți factori. Primul este raportul foarte bun calitate/preț, în comparație cu cosmeticele occidentale. Cel de-al doilea este adaptarea tipului de produse exportate la caracteristicile piețelor locale.
De exemplu, produsele exportate în țările asiatice sunt adaptate tenului femeilor din țări precum Coreea de Sud, Japonia, Kuweit ori Emiratele Arabe Unite. De un mare succes în aceste țări se bucură produse care nu au mare trecere în Europa, cum ar fi cremele de albire. Și asta pentru că, în Asia, există prejudecata potrivit căreia un ten mai alb indică o origine mai aristocratică, întocmai cum în Europa există prejudecata potrivit căreia un ten bronzat este mai sănătos.
De asemenea, în Japonia, unde consumatorii sunt foarte conservatori, se bucură de mare succes produsele cosmetice bazate pe formule vechi de 35 de ani. De asemenea, consumatorii japonezi preferă și ambalajele în stil vechi, pentru că, în opinia lor, vechimea este un semn de încredere.
Însă Farmec Cluj mizează pe cercetare și inovare în domeniu. De exemplu, în această perioadă, compania clujeană va rpomova gama Farmec Natural. ”Este vorba de o gamă bazată pe extrase din plante precum gălbenele, aloe vera sau argan”, spune managerul de marketing al companiei clujene, Ioana Borza. De asemenea, compania clujeană va relansa unele branduri pentru îngrijirea locuinței, foarte cunoscute în România, cum ar fi Nufărul ori Triumf, a mai spus Ioana Borza.