Acord de liber schimb între UE și Coreea de Sud


Comisarul UE pentru comerț, Catherine Ashton și ministrul coreean al comerțului, Kim Jong-hoon, au parafat joi un acord de liber schimb (ALS), evaluat la 19 miliarde de euro, care reprezintă cel mai important act de acest gen negociat vreodată între Uniunea Europeană și o țară terță.Acordul, cu o valoare estimată a noilor schimburi comerciale de până la 19 miliarde de euro, va elimina în mod potențial toate barierele tarifare existente între cele două economii, precum și numeroasele bariere netarifare. El va asigura un nou acces la piața din sectorul serviciilor și al investițiilor. De asemenea, acordul aduce progrese importante în domenii precum proprietatea intelectuală, achizițiile, politica în materie de concurență, comerț și dezvoltare durabila. Acordul de liber schimb, precum și încheierea unui nou acord-cadru marchează o îmbunătățire semnificativă a relațiilor UE-Coreea de Sud.
În declarația sa, după parafarea acordului la Bruxelles , comisarul Ashton a afirmat: „Acesta este primul acord de liber schimb al UE din secolul XXI. El stabilește legături economice puternice cu o altă economie dezvoltată și deschide noi oportunități de piață pentru societățile europene în domeniul serviciilor, al industriei prelucrătoare și al agriculturii. Acordul prezintă o importanță deosebită în climatul economic actual, contribuind la eforturile de contracarare a recesiunii economice și la crearea de noi locuri de muncă”.
Unul dintre beneficiile-cheie pentru Uniunea Europeană ale încheierii acordului îl reprezintă eliminarea rapidă a unor taxe în valoare de 1,6 miliarde de euro, care erau suportate de exportatorii către Coreea. Acordul vizează, deopotrivă, barierele netarifare principale, printre care regulamente și standarde în industriile de interes pentru Europa, cum ar fi industria autovehiculelor, farmaceutica și a bunurilor electronice de consum. Unele dintre cele mai importante beneficii sunt preconizate să apară în sectoarele de servicii, precum telecomunicațiile, mediul, sectorul juridic, financiar și al transporturilor maritime, având în vedere angajamentele semnificative luate de Coreea de liberalizare a acestor sectoare.
În anul 2008, valoarea schimburilor comerciale cu mărfuri între UE și Coreea s-a ridicat la aproximativ 65 de miliarde de euro. În momentul de față, UE înregistrează un deficit în comerțul cu mărfuri cu această țară, deși tendințele arată că piața coreeană oferă un potențial de creștere semnificativ.
După semnarea de către Președinția UE și de către Comisie, acordul de liber schimb va fi prezentat spre aprobare Parlamentului European. Intrarea în vigoare a acordului ar fi astfel prevăzută pentru a doua parte a lui 2010.

Related posts

Leave a Comment