Abuzul ca mod de lucru. Voința politică vrea să înfrângă legea la Cluj

de Mihai Seplecan

Legislația în domeniu este clară: nu există nimic de urgență în schimbarea unui președinte de Consiliu Județean. Mai multt, există sentințe ale unor instanțe de judecată care stabilesc acest lucru, iar prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan, a confirmat public că a existat o procedură similară în cazul lui Ioan Oleleu și că atunci el a sesizat ilegalitatea produsă și l-a repus în funcția de vicepreședinte al instituției, acele sentințe judecătorești fiind în legătură cu acel caz. Deși atât Comisia juridică, cât și Secretariatul general al județului au dat aviz negativ proiectului de HCJ promovat de către o majoritate ad-hoc de consilieri județeni, aceștia au hotărât că voința politică primează legii și au produs un abuz destituindu-mă.Faptul că am refuzat să accept ca, pe banii clujenilor, voința politică să producă abuz asupra legii m-a adus în situația de a fi executat politic, în dispreț față de lege, în dispreț față de bunul simț. De altfel, imediat după destituirea mea, s-a văzut că interesele șefilor lor politici și disperarea de a acoperi fapte cu iz penal ale acestora i-a mânat în luptă pe consilierii care au produs abuzul față de lege în ședința de luni. Deși Direcția Națională Anticorupție Cluj a stabilit, fără dubii, că 6,6 milioane de lei au fost prădați în lucrările de la Răchițele – Ic Ponor, acești consilieri judeţeni au decis, imediat după destituirea mea abuzivă, ca prejudiciul să fie recuperat din buzunarul clujenilor. Așa ceva, sub președinția mea, nu s-ar fi întâmplat niciodată. Indiferent de presiunile la care am fost supus în partid, nu am cedat și nu am acceptat ca semnătura mea să acopere abuzuri. Acum suntem în situația în care unii au prăduit, iar consilierii locali au hotărât ca clujenii să plătească. Probabil vor încerca și alte mușamalizări – este cazul să ne ferim buzunarele până în momentul în care se va urni Justiția.
Am mai zis: nu mă las și nu îi las. Cu legea și cu dreptatea de partea mea, mă voi lupta cu orice fel de abuz. Dar, fiecare lucru, la timpul său. Am încredere în faptul că, cu celeritatea de care a dat dovadă data trecută, când în 4 zile, prefectul Gheorghe Vușcan a repus legea în drepturi, redându-i funcția lui Ioan Oleleu, la fel va proceda și acum. Subliniez faptul că, în cazul lui Ioan Oleleu, schimbarea sa s-a făcut prin suplimentare a ordinii de zi de într-o ședință ordinară – și s-a considerat a fi un abuz. În cazul meu, fiind vorba despre o destituire în cadrul unei ședințe extraordinare, abuzul este cu atât mai evident. Având în vedere acest aspect, odată cu sesizarea abuzului la Instituția Prefectului Cluj, astăzi sesizez și Contenciosul administrativ. Consilierii județeni au fost avertizați cu privire la consecințele faptelor lor, aceste avertismente sunt atât pe banda ședinței extraordinare, cât și în scris în cele două referate negative ale Comisiei juridice și ale Secretariatului General al județului.
Închei prin a mulțumi aparatului de specialitate al Consiliului Județean Cluj. Abia ajungând să lucrez cot la cot cu acești oameni am înțeles prin ce au trecut în toți acei ani în care au fost obligați să facă balet printre legi pentru a mulțumi politicul și voința politică. Lucrând în CJ Cluj și fiind la rândul meu o țintă, am înțeles câtă presiune se pune pe ei și cât de puțin le pasă politicienilor locali de banii clujenilor atunci când este vorba să satisfacă interesul sponsorilor lor politici, a amicilor lor economici și a sinecuriștilor de partid. Regret că acum un an am făcut parte din corul celor care am făcut presiune pe munca lor. Am fost de bună credință, crezând că sunt informat onest, în scopuri oneste. Dar nu a fost așa. Sunt convins că adevărul va prima și există speranța că va fi bine. Măcar am spart gheața și am arătat că se poate lucra corect, fără a fi groparii scheleților proiectelor din fișetele politicienilor.

Related posts

Leave a Comment