A murit PS Alexandru Mesian

Unul dintre cei mai îndrăgiți episcopi din România, PS Alexandru Mesian, s-a mutat la Părintele Ceresc. El a încetat din viață în această dimineață. PS Alexandru Mesian a condus, din 1995, Eparhia Română Unită, Greco-Catolică, de Lugoj.

PS Alexandru Mesian s-a născut în 22 ianuarie 1937, la Ferneziu, azi cartier al Băii Mari, într-o familie de muncitori. A urmat școala în satul natal, apoi a devenit elev al Liceului Teoretic ”Gheorghe Șincai” din Baia Mare.

În timpul persecuției comuniste, a decis să devină preot. A obținut sprijinul Diecezei Romano-Catolice din Timișoara pentru a deveni student la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. A fost admis în anul 1957, dar a fost exmatriculat în același an, din dispoziția autorităților comuniste din București, pe motiv că este greco-catolic.

A fost obligat să servească în armata română, iar după ce a fost lăsat la vatră, a devenit tehnician în cadrul unei întreprinderi miniere din Baia Mare, până în 1990. În clandestinitate, în perioada 1960 – 1965, a studiat Teologia greco-catolică. În anul 1965, a fost hirotonit în secret preot greco-catolic de către episcopul român unit al Maramureșului, PS Ioan Dragomir.

Până în 1972, nici măcar părinții săi nu au știut că este preot, deși el celebra zilnic liturghia în camera sa. Și-a dedicat viața catehizării credincioșilor greco-catolici și formării spirituale a tinerilor preoți. A făcut pastorație în zona Băii Mari, în Maramureșul istoric și în Țara Oașului.

În ianuarie 1990, a luat parte la prima liturghie publică greco-catolică după ieșirea din clandestinitate. A fost numit, în 1990, vicar general al Eparhiei Greco-Catolice a Maramureșului.

În anul 1994, a fost numit episcop coadjutor al PS Ioan Ploscaru, episcopul eparhial al Lugojului. Consacrarea sa episcopală a avut loc în 8 septembrie 1994, la Blaj. Sfântul Papă Ioan-Paul al II-lea l-a numit membru în Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor de la Vatican.

În toamna anului 1995 a devenit episcop eparhial de Lugoj. A fost instalat oficial în anul 1996. În ultima perioadă, a fost ajutat în munca sa de episcopul auxiliar PS Ioan Călin Bot, fost vicar general al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

PS Alexandru Mesian a fost un adevărat episcop cărturar, cu o viață exemplară.

 

Related posts

Leave a Comment