Pe agenda comunităţii internaţionale revine diferendul transnistrean


Federaţia Rusă şi Statele Unite ale Americii, prin reprezentanţii lor, viceministrul rus de externe Grigiri Karasin şi asistentul adjunctului secretatului de stat al SUA Daniel Russel, au discutat despre reglementarea conflictului transnistrean, se arată intr-un comunicat al Ministerul rus de Externe, transmite Realitatea.În cadrul discuţiilor „a fost abordat subiectul reluării procesului de negocieri cu participarea reprezentanţilor Republicii Moldova şi ai Transnistriei”, se arată în comunicat.
Anterior fusese anuntaţă posibilitatea reluării negocierilor privind reglementarea transnistreană în septembrie sau octombrie. Negocierile se desfăşoară în format 5+2, la care participă, pe lângă părţile implicate — Republica Moldova şi Transnistria — şi Rusia, Ucraina şi OSCE în calitate de mediatori, SUA şi UE în calitate de observatori.
NATO pledează pentru integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova. Totodată, cere retragerea de urgenţă a trupelor ruseşti de pe teritoriul Transnistriei şi soluţionarea diferendului doar în baza formatului de negocieri 5+2. Anunţul a fost făcut astăzi de către ambasadorul Robert Simmons, adjunctul asistentului Secretarului General al NATO, în cadrul unei conferinţe de presă video.
Robert Simmons a declarat că retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Transnistriei ar însemna nu doar asigurarea integrităţii Moldovei, dar şi îmbunătăţirea realaţiilor dintre NATO şi Federaţia Rusă. Potrivit ambasadorului Simmons, “soluţionarea conflictului transnistrean necesită voinţă politică atît a oficialilor ruşi, cît şi a celor din Moldova”.
Ambasadorul a precizat că “menţinerea trupelor ruseşti, aşa-zişilor oameni ai păcii pe teritoriul Transnitriei nu este binevenită, mai ales că aceste trupe s-au adeverit că nu asigură liniştea şi pacea cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”.
În alt context, ambasadorul euroatlantic a ţinut să felicite delegaţia moldovenească, este vorba despre premeirul Vlad Filat şi de ministrul de externe moldovea Iurie Leancă, care au participat la o întrevedere cu oficialii NATO la Bruxelles şi a dat asigurări că vor acorda asistenţă şi vor colabora cu noua guvernare de la Chişinău în vederea asigurării securităţii Republicii Moldova.
Transnistria este o regiune a Republicii Moldova care şi-a declarat independenţa sub numele de „Republica Moldovenească Nistreană”, având „capitala” la Tiraspol. Acest lucru a fost provocat de asumarea unei linii independente a Chişinăului faţă de fosta metropolă de la Kremlin. În contrast, Moscova exact ca şi în alte state post-sovietice a declanşat un conflictul în Republica Moldova, sprijinind Transnistria şi folosind-o ca factor descurajator în cazul în care Republica Moldova avansează pe calea aderării la polul euroccidental şi se distanţează de Moscova. Enclava are o populaţie puţin majoritar slavă, românii reprezentând 40% din populaţie.

Related posts

Leave a Comment