
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a afirmat la postul public de televiziune că au existat nişte inexactităţi în declaraţiile directorului FMI, arătând că soluţia cu care Fondul a venit la Bucureşti viza creşterea TVA-ului şi a cotei unice, dar şi reducerea cu 20% a sectorului bugetar.Consilierul prezidenţial a precizat că declaraţia făcută de directorul FMI Dominique Strauss Kahn, că Fondul s-ar fi opus deciziei de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor din România, sugerând însă o majorare a „impozitelor pentru bogaţi”, conţine inexactităţi şi este „uşor ideologizată”.
„Sigur că n-a creat un confort din punct de vedere al comunicării şi în general şi noi am fost surprinşi de această declaraţie. Există în acest moment o scrisoare, un text al scrisorii agreat chiar cu FMI între autorităţile române şi FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială. Există acest text de scrisoare şi textul a fost făcut public cred că acum 10 zile, unde apare acest plan de restructurare care conţine reducerea salariilor cu 25%, reducerea pensiilor şi alte măsuri. Câtă vreme FMI a agreat această scrisoare, e incorect să spunem că FMI nu e de acord. Au fost, cred, nişte inexactităţi în declaraţiile şefului FMI”, a precizat Lăzăroiu.
Consilierul prezidenţial a arătat că FMI a venit la Bucureşti cu soluţia creşterii TVA la 24% de la 19%, creşterea cotei unice de la 16% la 20% şi reducerea sectorului bugetar cu 20%. „Deci disponibilizări, 20% din personal. Era vorba de disponibilizări. Asta a fost soluţia cu care FMI a venit, Guvernul a venit cu cealaltă variantă, s-au discutat cele două şi au căzut ambele părţi de acord asupra celei de a doua, pentru că s-a căzut de acord că o creştere a taxelor împovărează foarte mult economia, sufocă sectorul privat şi nu ne ajută să ieşim din situaţia în care suntem”, a explicat Sebastian Lăzăroiu.
Întrebat cum îşi explică această „ieşire ciudată a unei organizaţii considerate foarte rece şi tehnică”, Lăzăroiu a sugerat că o posibilitate ar fi intenţia lui Dominique Strauss Kahn de a candida la Preşedinţia Franţei. „Nu ştiu, probabil că sunt şi alte dedesubturi… bun, nu ştiu dacă e un fapt de notorietate, dar directorul FMI, din câte ştim noi, intenţionează să candideze la Preşedinţia Franţei. Declaraţia a fost făcută pe un post de televiziune francez, cred că a fost mai degrabă pentru Franţa şi era o declaraţie uşor ideologizată, mai apropiată de stânga şi a folosit exemplul României, dar, repet, informaţiile pe care le-a dat sunt inexacte, pentru că există o scrisoare, FMI a agreat acest plan şi propunerea cu care ei au venit a fost reducerea cu 20% a sectorului bugetar, creşterea TVA, creşterea cotei unice”, a spus consilierul preşedintelui Băsescu.