Nu am scăpat de majorarea taxelor şi impozitelor, avertizează analiştii

Angajaţii din mediul privat răsuflă uşuraţi că au scăpat de majorarea TVA-ului şi a cotei unice, cel puţin deocamdată. Prin măsura anunţată joi seară de preşedintele Traian Băsescu, vor avea de suferit numai bugetarii. Analiştii economici atrag însă atenţia că foarte curând, guvernaţii ar putea anunţa şi majorări de taxe şi impozite.Măsura de diminuare a salariilor bugetarilor, pensionarilor şi a şomerilor nu este suficientă pentru economia României. Analistul economic Ilie Şerbănescu susţine că în curând guvernanţii vor fi nevoiţi să majoreze şi taxele şi impozitele.
„Nu se va scăpa cu asta şi se va introduce şi majorarea impozitelor. Asta va fi chiar sigur. În curând, pentru că nu se poate ieşi din chestiune. Guvernul Boc a pornit cu un handicap de 20 miliarde de euro pe care nu ştiu cine l-a pus să le facă la FMI. Acei bani trebuie plătiţi. Ce se întâmplă în momentul de faţă, cu toate măsurile, dacă se vor aplica, se face rost de 2 miliarde de euro. La anul trebuie să plătim 6 miliarde la FMI. Ne speriem la maximum, în mod justificat. Cum vom face rost de 6 miliarde, asta este problema”, a spus Ilie Şerbănescu.
„Ajustările anunţate costă astăzi de 2-3 ori mai mult decât ar fi costat anul trecut”
Ilie Şerbănescu susţine că măsurile anunţate joi sunt tardive şi că tot românii sunt nevoiţi acum să plătească pentru greşelile din trecut ale Guvernului.
„Din păcate, nefăcându-se acest lucru în 2009, aceleaşi ajustări costă astăzi de 2-3 ori mai mult, din cauza faptului că la nota de plată a ajustărilor se adaugă şi nota de plată a împrumutului luat tocmai pentru că nu le-a făcut la timp”, a explicat Şerbănescu.
El este totuşi convins că ar fi costat mai puţin dacă Guvernul ar fi ales să majoreze TVA-ul şi cota unică în loc să micşoreze salariile bugetarilor. Dar prin acea măsură, susţine Şerbănescu, „ar fi lovit pentru a doua oară în cei din privat, pentru că ei au plătit această ajustare din 2009 prin reducerile de salarii şi disponibilizări”.
Şi analistul economic Matei Păun se aşteaptă la o majorare a taxelor şi impozitelor în acest an. „Două lucruri sunt inevitabile în acest an: o depreciere a leului şi o mărire a veniturilor de la buget”, a explicat Păun. El susţine că într-un final s-ar putea ajunge şi la o majorare a taxelor şi impozitelor, dar în primul rând ar trebui să se aplice mai bine impozitele deja existente. „Noi acum avem o cotă unică care nu este aplicată ca atare ci în mod selectiv. Dacă ar fi aplicată într-o manieră globală fără să măreşti nivelul cotei ai încasa mai mulţi bani”, a spus Matei Păun.
El susţine însă că anumite majorări fiscale ar fi trebuit să aibă loc, „cel puţin cota unică, dar se pare că nu a fost crescută din motive politice. Înţeleg poate la TVA să facem tot posibilul să nu o creştem, deşi, dacă aplicăm un TVA diferenţiat unele categorii ar fi trebuit să susţină nişte creşteri”, a compeltat Matei Păun.
El a atras atenţia că măsura anunţată joi nu ar trebui aplicată în mod echilibrat tuturor bugetarilor.
„Dacă se aplică într-un mod foarte echilibrat nu pot să fiu de acord cu ele. Sunt nişte categorii sociale care nu ar trebui să sufere aceste consecinţe”, a explicat Păun.
Măsura Guvernului va prelungi recesiunea
Analistul economic Matei Păun atrage atenţia asupra unei alte consecinţe a măsurii anunţate joi de Traian Băsescu.
„În loc să suţinem economia să cheltuiască, noi reducem susţinerea statului. Ok, poate nu ne permitem acest lucru, dar rezultatele vor fi aceleaşi. Vor circula mai puţini bani în economie. Cererea economică va fi mai mică. Acest lucru ne va prelungi recesiunea. Pot să spun de acum că şi 2010 şi 2011 vor fi ani foarte dificili. Noi nu facem decât să scoatem mai mulţi bani din cerere, bani care în mod normal ar fi intrat în economie”, a spus Matei Păun.
Matei Păun susţine că o măsură corectă ar fi fost o combinaţie între majorarea taxelor şi impozitelor şi diminuarea salariilor bugetarilor.
„Ar fi fost preferabil să fi crescut cota unică şi alte impozite, nu mă refer la TVA aici, şi poate să se fi redus mai puţin cheltuielile cu salariile”, a spus Păun.

Related posts

Leave a Comment