
Câţiva zeci de foşti membri ai Organizaţiei de Tineret a PNŢCD Cluj s-au reîntâlnit sâmbătă, după 20 de ani de la înfiinţarea organizaţiei, pentru a sărbători cele două decenii de când s-au constituit.Întâlnirea s-a desfăşurat în curtea sediului de pe strada Cardinal Iuliu Hossu şi s-a vrut să fie o serbare câmpenească. Deşi mulţi nu mai sunt membri ai PNŢCD şi unii chiar nu locuiesc în Cluj, întâlnirea de sâmbătă le-a oferit prilejul să-şi aducă aminte de vremurile de glorie ale ţărăniştilor clujeni, de prezenţa la guvernare, de foarte desele scindări din organizaţia seniorilor, de certurile interminabile dintre fracţiuni, dar şi de principiile creştin-democrate. “Se vede că suntem un partid conservator. Uite, de 20 de ani acelaşi om face grătarele”, a remarcat Dan Horoba, unul dintre “fundamentaliştii” ţărănişti, arătând către Sorin Rizea, un alt membru vechi al tineretului.
“Acum, după 20 de ani, ne simţim de parcă este parastasul acestui partid”, spunea, hâtru, unul dintre ţărănişti, Marius Ruja (Biju), devenit celebru în presă după ce un fost prefect ţărănist, Vasile Cerghizan, într-o şedinţă de analiză, după ce ţărăniştii au pierdut alegerile din 2000 şi nici măcar nu au mai intrat în parlament, a arătat cu degetul spre organizaţia de tineret şi a evocat episodul în care, la o conferinţă de presă a fostului ministru de Interne, Constatin Dudu Ionescu, Biju ar fi apărut în şort.
Nu au lipsit de întâlnire nici cei trei fraţi Boilă, Tudor fiind, în anii ‘90, primul lider marcant al organizaţiei de tineret, dar au venit şi Doru Bobiş, Adrian Crişan, Marius Zăhan, Sorin Naş, Călin Oancea, Marius Tătar, Gilda Gocan, Mircea Vădan, Floarea Colto, Szepticheler Eugen, Aszastalos Francisc, Cosmin Poduţ, Sorin Radu şi mulţi alţii. Dintre toate poveştile, una a fost cu cea mai mare greutate la întâlnirea de 20 de ani.
Astfel, povesteau tinerii ţărănişti, în chiar primele zile după 22 decembrie 1989, un bătrân ţărănist l-a căutat pe părintele Matei Boilă, fruntaşul ţărănist clujean. Şi după trei dictaturi, cea carlistă, a lui Antonescu şi cea comunistă, bătrânul ţărănist i-a spus părintelui Boilă: “Părinte, e vremea să ne batem din nou”. “Păi cu cine, că tocmai nu mai există comunişti”, a reluat părintele. “Cum cu cine, cu liberalii”, spunea în acele zile, acum 20 de ani, bătrânul ţărănist. După două decenii, tinerii de atunci sunt scindaţi, la rândul lor: încotro ar trebui să o apuce partidul, spre liberali sau spre Băsescu?