Electric Castle, festivalul de muzică și arte vizuale din Bonțida, se pregătește pentru o nouă ediție, aducând în prim-plan sustenabilitatea și protejarea mediului. Cu o serie de inițiative ecologice, organizatorii își propun să reducă impactul evenimentului asupra naturii și să promoveze un stil de viață responsabil printre participanți.
Sticla de apă refolosibilă devine cel mai cool accesoriu pentru participanții la Electric Castle. Începând cu ediția din acest an, care va debuta pe 17 iulie, festivalul va oferi acces gratuit la apă potabilă, inclusiv în camping. Acest lucru a fost posibil datorită extinderii magistralei de apă din Bonțida și investițiilor proprii ale organizatorilor pentru conectarea la aceasta. Astfel, se dorește reducerea semnificativă a deșeurilor din sticle de plastic și oferirea unei alternative avantajoase din punct de vedere financiar pentru participanți.
Electric Castle și-a propus să reducă cantitatea totală de deșeuri generată în timpul celor 5 zile de eveniment și să crească de la 20% la 25% gradul de reciclare. Peste 200 de persoane vor fi implicate în menținerea curățeniei și asigurarea colectării selective a deșeurilor. Pentru deșeurile din plastic ce nu pot fi reciclate, asociația ASAP va avea un spațiu dedicat în care participanții pot descoperi modalități creative de reutilizare. De asemenea, consumul responsabil este o etapă importantă în reducerea deșeurilor. Banca de Alimente va prelua alimentele nevândute, iar în EC Village revin Royal Showers, dușurile cu sistem temporizat, prin care este redus consumul de apă și energie cu 30%. Anul trecut, acest sistem a dus la o economie de 2 milioane de litri de apă. Toate aceste inițiative sunt susținute de Lidl Romania.
Transportul sustenabil rămâne o prioritate pentru Electric Castle. În 2023, peste 10.000 de oameni au călătorit cu trenurile EC, astfel că, anul acesta, organizatorii vor suplimenta cu 40% numărul locurilor alocate. Pe lângă trenuri, participanții vor putea opta pentru autobuze dedicate, care vor circula non-stop. Cei care aleg să vină cu mașina vor beneficia de parcare gratuită și premii dacă toate locurile din mașină sunt ocupate.
O premieră în campingul festivalului este proiectul pilot al E.ON România, prin care o parte dintre structurile de cazare vor fi alimentate cu energie solară. Acest test, dacă se va dovedi viabil, va putea fi extins în viitor, completând inițiativa existentă deja prin care aleile din EC Village sunt iluminate din aceeași sursă eco. Tot pentru prima dată la o ediție Electric Castle, uleiul uzat își găsește o nouă destinație prin parteneriatul cu OilRight, care va colecta uleiul folosit la prepararea mâncării din festival și îl va transforma în lumânări.
Cu sprijinul OMV, iarba rămâne verde la castel, chiar și după 5 zile de petrecere. 20 de hectare de teren vor fi însămânțate la finalul festivalului, iar în toamnă vor fi reluate plantările în EC Village pentru a atinge numărul de 10.000 de copaci planificat în proiectul susținut de Banca Transilvania.
Electric Castle demonstrează că un festival de mare amploare poate să fie sustenabil și responsabil față de mediu, oferind în același timp o experiență unică și de neuitat participanților.