UNESCO adaugă noi locații pe lista Patrimoniului Mondial

Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO și-a încheiat deliberările legate de siturile care sunt în pericol și a început sâmbătă să adauge noi locații pe prestigioasa sa listă a Patrimoniului Mondial. Locuri din Ucraina: Catedrala Sf. Sofia și complexul mănăstirii Kiev-Pechersk Lavra, ambele situate în capitala Kiev, și centrul istoric al orașului Lviv din vestul Ucrainei, acestea au fost considerate a fi „în pericol” la începutul acestei săptămâni.

Deliberările au început sâmbătă și au luat în considerare 50 de situri nominalizate pentru lista Patrimoniului Mondial. Masivul forestier Odzala-Kokoua din Congo, vulcanii și pădurile de pe
Muntele Pelée și Pitons de pe insula franceză Martinica, au fost alese pentru a fi înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial în prima zi.

Lista patrimoniului mondial în pericol include situri de patrimoniu care sunt amenințate de forțe precum conflictele armate, dezastrele naturale, poluarea și multe altele. Construită în secolul al XI-lea și decorată cu mozaicuri și fresce atrăgătoare, catedrala Sf. Sofia și clădirile monahale aferente au fost adăugate pe lista în pericol alături de complexul monahal din apropiere Kyiv-Pechersk Lavra, cunoscut și sub numele de Mănăstirea Peșterilor.

Situat lângă granița cu Polonia, centrul istoric al orașului Lviv, care este format dintr-un castel din secolul al V-lea, o sinagogă și diverse alte clădiri religioase, a fost adăugat și el pe listă, conform CNN.

Locațiile care urmează să fie adăugate pe lista Unesco în zilele următoare

În următoarele câteva zile, comitetul va analiza nominalizările rămase, care includ o fortăreață inelară vikingă din Danemarca și o lucrare de terasamente veche de 2.000 de ani în Ohio. Potrivit UNESCO, siturile trebuie să aibă „o valoare universală remarcabilă” pentru a fi adăugate pe Lista Patrimoniului Mondial. Pentru a se califica, un sit trebuie să îndeplinească cel puțin unul dintr-o listă specifică de criterii, care este „revizuită în mod regulat de către comitet pentru a reflecta evoluția conceptului patrimoniului mondial în sine”.

CITEȘTE ȘI:

Clujul, la un pas să aibă primele monumente înscrise în patrimoniul cultural al umanității – Limesul roman, la un pas de UNESCO

Ucraina schimbă data sărbătoririi Crăciunului pe 25 decembrie, distanțându-se de tradiția rusă

Related posts

Leave a Comment