Ultima modă în domeniul îngrijirii casnice: menajere filipineze

Menajere cu atestat şi un cult al muncii bine înrădăcinat, vorbitoare de limbă engleză devotate faţă de angajator, adaptabile şi multifuncţionale. Aceasta este ultima fiţă în materie de personal pentru îngrijire casnică: menajere, bone, guvernante. Victor Ponta, Adriana Bahmuţeanu, Irinel şi Monica Columbeanu, Ion Ion Ţiriac şi Ileana Lazariuc au ales această variantă. Businessul firmelor de recrutare prosperă, un singur filipinez aducând în buzunarul acestora cel puţin 3.500 de euro.“Dacă un client selectează un angajat filipinez plăteşte companiei de recrutare în jur de 3.500 de euro comision, în fucţie de calificarea persoanei şi de cerinţele angajatorului, în care sunt incluse biletul de avion pentru transportul angajaţilor în ţară şi cheltuielile pentru documente. La acest preţ se mai adaugă taxa pentru eliberarea autorizaţiei de muncă de 200 euro. Clientul are o garanţie de trei luni de la data sosirii in ţară a angajatului, timp în care-l poate refuza. Recrutarea de angajaţi filipinezi a explodat! Toată lumea vrea. Numai săptămâna aceasta au fost înregistrate şapte cereri”, a spus Camelia Pătru, partener al firmei de recrutare United Euro Stars.
Pătru afirmă că, în ciuda ratei ridicate a şomajului din România, forţa de muncă existentă nu face faţă solicitării pieţei şi nu din considerente legate de număr, ci din cauza lipsei de calificare, a disponibilităţii şi a atitudinii. Angajaţii filipinezi au vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani iar calificarea este foarte înaltă pentru fiecare tip de muncă prestată. Menajerele, bonele, îngrijitoarele filipineze sunt remunerate cu circa 400 de dolari pe lună, beneficiază de cazare şi masă din partea angajatorului şi, la rândul lor, îi oferă acestuia un bonus: cursuri gratuite de limbă engleză.
“Asiaticii sunt recunoscuţi pe plan internaţional pentru devotamentul lor faţă de angajator, pentru usurinţa cu care se adaptează şi, totodată, pentru capacitatea de înţelegere a sarcinilor ce le revin. Un alt avantaj pe care îl oferă angajaţii asiatici este disponibilitatea. Este foarte confortabil să ştii că poţi pleca de acasă şi laşi copilul sub supraveghere, că programul tău nu mai este condiţionat de ora la care se termină programul bonei care este vorbitoare de limbă engleză şi oferă copilului posibilitatea de a deprinde încă de mic această limbă”, a spus Pătru.
Tiana Perfect, managing partner al companiei de recrutare Perfect Connections Associates (PCA), afirmă că a ales să aducă în România forţă de muncă din Filipine bazându-se pe faptul că, pentru această ţară, exportul forţei de muncă este o adevărată industrie de peste 30 de ani. În Filipine există instituţii speciale de formare a personalului care lucrează în străinătate. În plus, statul filipinez, prin lege, nu dă drepul cetăţenilor să plece la muncă în străinătate dacă nu au calificare.
“În general, fiecare ţară înregistrează un deficit de muncitori pe un anumit segment al forţei de muncă. De exemplu, în România, meseriile de menajeră sau guvernantă nu sunt foarte căutate, fiind privite ca ‘ruşinoase’ şi, de aceea, nu există personal calificat. Majoritatea menajerelor şi guvernantelor din România sunt doamne în vârstă, ieşite la pensie, care nu au niciun fel de pregătire în domeniu şi pentru care exercitarea acestor meserii nu este decât o cale de a obţine venituri suplimentare. Acest fapt se traduce în lipsă de profesionalism. Unul din obiectivele PCA este de a profesionaliza într-o anumită măsură piaţa lucrătorilor casnici”, a explicat Perfect.
“Colaborăm cu diverse agenţii din ţările de origine ale angajaţilor, care se ocupă de recrutarea candidaţilor, de analizele lor medicale, testări psihologice, testări practice, verificarea cazierului judiciar, pentru a ne asigura ca persoanele propuse spre angajare corespund cerinţelor pieţei muncii din România”, a precizat şi reprezentanta United Euro Stars.
În anul 2009, au fost emise 2.119 autorizaţii de muncă pentru cetăţeni din state asiatice, majoritatea provenind din China, Coreea şi Filipine, potrivit datelor furnizate de de Oficiul Român pentru Imigrări pentru MONEY.ro.
În ciuda crizei care a afectat piaţa muncii, peste 1.100 de cetăţeni chinezi, aproape 160 de cetăţeni filipinezi şi 130 de cetăţeni din Republica Coreea au primit autorizaţii de muncă pe teritoriul ţării noastre în 2009.

Related posts

Leave a Comment