Fiecare român va plăti 2.000 de euro pentru împrumuturile statului de până acum


La sfârşitul lui 2009, datoria publică a României a ajuns la aproape 150 de miliarde de lei, în creştere cu 8 procente faţă de 2008.Aproape 2.000 de euro. Atât îl costă pe fiecare român, împrumuturile făcute de stat până în acest moment. Datele Ministerului de Finanţe arată că în primul an de criză, datoria autorităţilor române a crescut cu aproape 10 miliarde de euro, cei mai mulţi bani fiind luaţi de la băncile de pe piaţa internă. Sumele au fost folosite în principal pentru plata salariilor şi a pensiilor.
La sfârşitul lui 2009, datoria publică a României a ajuns la aproape 150 de miliarde de lei, în creştere cu 8 procente faţă de 2008.
De fiecare dată când au rămas fără bani, autorităţile române au bătut la uşa bancherilor. În 2009, statul a luat de la băncile de pe piaţa internă peste 18 miliarde de euro. Multe dintre aceste împrumuturi au fost rambursate chiar anul trecut, în timp ce alte vor fi returnate în următorii cinci ani. Pentru împrumuturile în lei se va plăti o dobândă medie de 10% iar pentru cele în valută de 5%, adică aproape dublu sau chiar triplu faţă de cea plătită pentru banii de la FMI.
Practica statului continuă şi în 2010. În ianuarie şi februarie, statul a împrumutat peste două miliarde de euro de la bancheri. La acestea se adaugă cele 1,2 miliarde de euro, bani de la FMI care au mers la bugetul statului, pentru ca autorităţile să-şi poată achita datoriile.
Oficialii români spun însă că ritmul rapid în care datoria publică se măreşte nu reprezintă un motiv de îngrijorare. „România este o ţară care îşi plăteşte toate datoriile, nu avem nicio problemă de finanţare”, a declarat ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu.
Experţii FMi au declarat de asemenea că datoria publică nu reprezintă un pericol pentru România cât timp autorităţile iau măsurile fiscale necesare pentru reducerea deficitului bugetar

Related posts

Leave a Comment