Summit UE la Bruxelles: Va avea Europa un nou „guvern economic”?

Liderii UE se întâlnesc la Bruxelles astăzi, 11 februarie, în toiul celei mai mari crize a monedei euro de până acum. Preşedintele UE Herman Van Rompuy va fi în centrul atenţiei, încercând să câştige consensul pentru o nouă „guvernanţă economică” a Europei.Prima problemă pe ordinea de zi a liderilor europeni va fi datoria publică a Greciei, care a stârnit temeri mari, a lovit moneda euro şi a ridicat speculaţii legate de un eventual plan de salvare. Dar liderii UE se vor concentra şi pe problemele cu termen mai lung de rezolvare. Ei vor face schimb de opinii în legătură cu strategia 2020, care ar putea înlocui defuncta strategie Lisabona. Noua strategie este un plan economic pe zece ani. Preşedintele Comisiei José Manuel Barroso le va prezenta celor 27 de lideri priorităţile noii strategii înaintea publicării propunerilor formale ale Comisiei, în martie.
În scrisoarea prin care i-a invitat la summit pe şefii de stat şi de guvern, Herman Van Rompuy, preşedintele permanent al Consiliului European, a spus că strategia UE 2020 „are nevoie de asumare şi angajament la cel mai înalt nivel”.
„Noua strategie trebuie să devină responsabilitatea noastră comună,” a accentuat Van Rompuy.
Discuţiile se vor concentra asupra metodelor de a da mai multă greutate prevederilor Agendei Lisabona, care nu a reuşit să transforme UE în „cea mai dinamică economie bazată pe cunoaştere din lume, până în 2010”.
Van Rompuy vrea o guvernanţă economică mai eficientă
Frans Van Daele, şeful cabinetului lui Van Rompuy, a spus că întâlnirea încearcă să stabilească un curs pentru viitoarea „guvernanţă economică” a UE.
„Ce încercăm să facem aici este o întâlnire a minţilor, între şefii de stat şi de guvern, axată pe faptul că reforma structurală este absolut esenţială pentru ridicarea ratei creşterii la un nivel mai înalt, de care avem nevoie pentru a creea locuri de muncă,” a spus Van Daele.
Franţa şi Germania ar putea prezenta un plan comun
Săptămâna trecută, preşedintele francez Sarkozy şi cancelarul german Merkel au anunţat că au o viziune comună pentru „UE 2020” şi au spus că îşi vor prezenta planurile comune în faţa liderilor europeni la întâlnirea de astăzi.
Franţa insistă de mult timp că întâlnirea miniştrilor de finanţe din zona euro să fie transformată într-un guvern economic al Europei, o viziune pe care Germania nu a îmbrăţişat-o până acum, din cauza temerilor legate de pierderea independenţei Băncii Centrale Europene. Dar problemele legate de datoria Greciei par să fi schimbat viziunea Berlinului. Cotidianul Handelsblatt arată că acum şi Merkel vorbeşte despre un „guvern economic”.
Pe agenda reuniunii mai figurează identificarea noilor linii de acţiune ale Uniunii Europene după Conferinţa ONU de la Copenhaga (7-18 decembrie 2009) şi situaţia din Haiti.
Preşedintele României, Traian Băsescu, va participa, pe 11 februarie, la Bruxelles, la reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene, prima reuniune de acest tip organizată la iniţiativa preşedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Related posts

Leave a Comment