Pagina de istorie: 140 de ani de la nașterea părintele sociologiei românești, Dimitrie Gusti

În 13 februarie 1880, la Iași, se năștea marele savant Dimitrie Gusti. Este vorba de părintele sociologiei românești, un apropiat al Regelui Carol al II-lea și unul dintre oamenii care au avut de suferit de pe urma comunismului, scrie RFI în Pagina de istorie.

Dimitrie Gusti și-a petrecut primii ani ai copilăriei în Gropnița, acolo unde părinții săi aveau o mică moșie. A studiat apoi la Iași, la unele dintre cele mai bune școli din România. Tot la Iași și-a început și studiile universitare. Însă, pentru că învățase foarte bine limba germană, a primit oportunitatea de a studia la prestigioasa Universitate Friedrich Wilhelm din Berlin, apoi la Universitatea din Leipzig. La cea din urmă universitate, Dimitrie Gusti a devenit doctor în Filosofie.

Însă în timp ce se pregătea pentru doctorat, Dimitrie Gusti a devenit pasionat de sociologie, într-o epocă în care această știință înflorea efectiv. Drept urmare, în anul 1908, el a revenit în Berlin, pentru a studia temeinic Sociologia.

Din capitala Germaniei, el a plecat în capitala Franței. La Paris, el a studiat cu renumitul sociolog Emile Durkheim. În anul 1910, Dimitrie Gusti a revenit în țară. A fost angajat aproape imediat la Universitatea din Iași, unde a rămas în ultimii ani ai perioadei antebelice, dar și în timpul primei conflagrații mondiale, când Iașiul devenise capitala de război a Regatului României.

În acei ani l-a cunoscut pe Principele Moștenitor Carol. După Primul Război Mondial, Dimitrie Gusti a fost ales membru al Academiei Române. În 1920, el s-a transferat la Universitatea din București. Tânărul savant s-a decis să activeze și în politică. S-a înrolat în Partidul Național Țărănesc, condus de Iuliu Maniu și Ion Mihalache.

Seriozitatea și capacitatea sa profesională i-au adus o ascensiune meritată în plan social. Dimitrie Gusti a devenit ministru al Învățământului în guverne conduse de Alexandru Vaida Voevod și de Iuliu Maniu. A devenit și președinte al Academiei Române, precum și președintele Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune.

Related posts

Leave a Comment