Pagina de istorie: Paul al VI-lea, Papa care l-a primit in audienta pe Nicolae Ceausescu

În data de 26 septembrie 1897 se naştea Giovanni Montini, cel care avea să devină ulterior Papa Paul al VI-lea, Suveranul Pontif care a iniţiat reconcilierea catolicilor cu ortodocşii şi care, totodată, a iniţiat procesul de reconciliere a creştinilor cu evreii. Din anul 2014, Papa Paul al VI-lea a fost ridicat la cinstea altarelor, scrie RFI în Pagina de istorie.

Giovanni Montini a venit pe lume într-o familie aristocratică din Lombardia.

 

Totuşi, tatăl său era foarte implicat în acţiunile sociale ale Bisericii. Giovanni Montini şi-a făcut studiile la iezuiţi. Avea o sănătate fragilă, de aceea a continuat să locuiască acasă chiar şi după ce a intrat la seminar, în 1916. A fost hirotonit preot în 1920 şi a fost trimis să studieze în continuare la Universitatea Gregoriană şi la Universitatea din Roma.

 

În 1952, Papa Pius al XII-lea a dorit să îl numească cardinal, dar Giovanni Montini a refuzat. Un an mai târziu, a fost numit arhiepiscop de Milano, cea mai mare dieceză catolică din Italia. A devenit cunoscut drept arhiepiscopul muncitorilor, datorită preocupării sale pentru cei săraci.

 

În 1958, Papa Ioan al XXIII-lea l-a numit cardinal, iar în 1963, Giovanni Montini a devenit Papă sub numele de Paul al VI-lea. În această calitate, el a făcut o serie de gesturi istorice. În 1964, s-a întâlnit la Ierusalim cu Patriarhul Ecumenic Athenagoras al Constantinopolelui.

 

Era prima întâlnire dintre liderii Bisericii Catolice şi Bisericii Ortodoxe de la Conciliul de la Ferrara – Florenţa din 1439, care proclamase unirea celor două biserici. În 1965, cei doi lideri religioşi au anulat excomunicările reciproce din 1054, astfel că a dispărut temeiul juridic al separării celor două biserici.

 

Tot în 1965, Papa Paul al VI-lea a proclamat solemn faptul că nici un catolic nu poate să considere poporul evreu drept vinovat pentru moartea lui Isus Cristos. În anul 1967, l-a vizitat pe Patriarhul Athenagoras la Istanbul, iar acesta i-a întors vizita la Roma.

 

În contextul deschiderii faţă de Est, Papa Paul al VI-lea a încercat să îi ajute pe catolicii aflaţi în ţările majoritar ortodoxe în care fusese instaurat comunismul.

 

Astfel, în 1973, el l-a primit în audienţă pe Nicolae Ceauşescu, căruia i-a cerut să recunoască existenţa Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Nicolae Ceauşescu a refuzat şi a propus trecerea greco-catolicilor la ritul latin, însă Papa Paul al VI-lea a refuzat această propunere.

Citiţi mai multe pe RFI.ro.

Related posts

Leave a Comment