Pagina de istorie: Lucreţiu Pătrăşcanu – funcţionar al terorii sau şansa ratată a comunismului românesc?

În 27 aprilie 1948, Partidul Comunist din România era zgduduit de un scandal fără precedent. Unul dintre cei mai proeminenţi lideri ai săi, Lucreţiu Pătraşcanu, era arestat, sub acuzaţii neclare. Pentru mulţi dintre simpatizanţii de stânga, Lucreţiu Pătraşcanu a fost o mare şansă ratată a comunismului românesc. Însă istoricii sunt de părere că acesta nu a fost altceva decât un funcţionar al represiunii, vinovat, în egală măsură cu colegii săi, pentru teroarea instaurată în România timp de o jumătate de secol, scrie RFI in Pagina de istorie.

Lucreţiu Pătrăşcanu s-a născut în anul 1900, într-o familie de intelectuali din Bacău. Tatăl său era istoric, iar mama sa era descedenta unei familii boiereşti. În timpul Primului Război Mondial, Lucreţiu Pătrăşcanu a început să fie tot mai atras de socialism, apoi de comunism. În 1919, s-a înscris în Partidul Socialist din România şi a lucrat pentru ziarul acestei formaţiuni politice, Socialismul. În anul 1922, Lucreţiu Pătrăşcanu a absolvit cursurile Facultăţii de Drept din Bucureşti, iar trei ani mai târziu şi-a luat doctoratul în economie la Universitatea din Leipzig, cu o teză legată de reforma agrară înfăptuită în România de către Regele Ferdinand I. Lucreţiu Pătrăşcanu s-a radicalizat treptat, iar în 1921 s-a numărat printre fondatorii Partidului Comunist din România.

În această calitate, a luat parte la mai multe congrese ale Cominternului, o organizaţie controlată de Moscova, care dorea dezmembrarea României. Din acest motiv, Partidul Comunist a fost interzis în România, iar Lucreţiu Pătrăşcanu a fost arestat în 1924. El a intrat în greva foamei şi a fost transferat la spitalul penitenciarului Jilava, apoi eliberat. Pătrăşcanu a rămas un lider marcant al Partidului Comunist şi în anii 1930, de aceea, în august 1940, după ce URSS cotropise Basarabia, a fost arestat, însă a fost eliberat după câteva săptămâni. În 1941, a fost arestat din nou şi trimis, până în 1943, cu domiciliu obligatoriu la Poiana Ţapului, apoi a fost eliberat.

Represiunea la care a fost supus comunistul Lucreţiu Pătrăşcanu de către adversarii săi ideologici a fost mult mai blândă decât cea la care a fost supus mai târziu de către proprii săi colegi de partid. În 1944, Lucreţiu Pătrăşcanu s-a implicat în lovitura de stat de la 23 august, prin care Regele Mihai I l-a demis şi arestat pe Ion Antonescu.

 

Află ce s-a întâmplat cu Pătrăşcanu din Pagina de istorie a RFI.

Related posts

Leave a Comment