100 de ani de la moartea primei Regine a României. Comemorare la Săvârşin

Regina Elisabeta s-a născut pe 29 decembrie 1843 în Neuwied, Germania. S-a căsătorit la vârsta de 26 de ani, cu Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, cel care a devenit regele Carol I al României. În timpul războiului din 1877, Elisabeta a înființat spitale, servicii de ambulanță și îngrijire și a procurat medicamente pentru răniți, de unde românii au numit-o “mama răniţilor”.

În absența unui sistem de caritate, Societatea Regina Elisabeta a reginei, fondată în 1893, a tratat benevol circa 17.000 de pacienți pe an, a distribuit medicamente gratuite și a monitorizat starea familiilor nevoiașe.

Regina Elisabeta a avut și inițiativa de a identifica potențialul meșteșugurilor românești. Ea însăși se îmbrăca adesea în portul național românesc, socotit până atunci strai al țăranilor, și a încurajat doamnele din suita ei să facă la fel, dându-i astfel o valoare socială deosebită. Și-a făcut o datorie din a încuraja tinerii talentați să studieze prin intermediul unui program de burse. Regina s-a înconjurat cu artiști în devenire cum ar fi George Enescu și l-a sprijinit financiar pe pictorul Nicolae Grigorescu şi pe poetul Vasile Alecsandri.

Elisabeta a fost conștientă de beneficiul major al turismului într-o țară care nu era încă în circuitul turistic internațional. A inițiat în acest domeniu o campanie susținută de publicitate pentru a-și face cunoscută în străinătate țara sa adoptivă. A reuşit, chiar, să determine trenul Orient Express să facă o oprire la Sinaia, iar călătorii erau găzduiți la castelul regal. Puţini ştiu că Regina Elisabeta a României apărea în reclamele vremii la o marcă de maşini de scris.

Talentul său lingvistic a ajutat-o să publice diverse opere în limbile franceză, germană și engleză sub pseudonimul Carmen Sylva. Regina Elisabeta a murit cu puțin timp înainte ca România să declare război Germaniei, ţara ei natală, și a fost îngropată la mănăstirea de la Curtea de Argeș.

Related posts

Leave a Comment