Germania, model de bune practici pentru reabilitarea învățământului vocațional în România. Ascultaţi înregistrarea Conferinţei „Meseria este brăţară de aur”, organizată la Cluj, difuzată pe RFI

Într-un context în care şcoala profesională era şi încă mai este privită cu ochi critic, piaţa muncii are nevoie acută de meseriaşi. Problema în România este însă că mai nimeni nu vrea să-şi trimită copilul la profesională. Nici un părinte nu vrea să se confrunte cu sclipirea maliţioasă din ochii celorlalţi care apare în momentul în care sunt întrebaţi la ce liceu a intrat copilul. Asta în condiţiile în care Comisia Europeană estimează că în anul 2020, una din două slujbe va necesită calificare medie, în timp ce doar 31% vor necesita studii superioare.În România învăţământul vocaţional şi profesional renaşte datorită faptului că tot mai multe companii sunt interesate să sprijine această formă de educaţie care să le asigură resursele umane de care au nevoie, firmele ce vor să se dezvolte. Despre schimbarea de mentalitate a fost vorba în conferinţa pe care am moderat-o la Cluj, unde invitat special a fost Alteţa Sa Regală Principele Radu. Vă invit să o ascultaţi AICI.

Şi-au împărtăşit experienţa din domeniul profesional: Bogdan Herea, iniţatorul Academy +Plus, Cristian Vieru, de la Şcoala Profesionala Kronstadt din Braşov, Tibor Kovacs, de la Liceul Teologic Reformat din Cluj, Valentin Cuibus, inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Adriana Lobdă, partener Deloitte, Angela Ghircoiaş, Country Manager Romania şi Senior Consultant la firma de resurse umane Eurotriade din Sibiu şi Daniel Don, director AJOFM Cluj.

Conferinţa „Meseria este brăţară de aur” şi Târgul Educaţional Transilvan, ediţia I au fost organizate de International Comittee şi Asociaţia Transylvania Today.

Related posts

Leave a Comment