Republica Moldova sărbătorește 24 de ani de la proclamarea independenței, iar la ceremoniile oficiale a fost prezent și premierul român. România, spune Ponta, este cel mai mare avocat al integrării europene a Moldovei și este gata să acorde sprijin financiar, potrivit RFI România.Victor Ponta a fost întâmpinat la Chișinău într-un mod inedit de zeci de tineri, cu măști pe față, care au cerut dreptate în cazul lui George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, expulzat și interzis în Republica Moldova pe o perioadă de cinci ani.
În paralel, în apropiere de Arcul de Triumf de la Chișinău, câteva zeci de persoane se adunaseră la o acțiune de protest, cerând pedepsirea celor care se fac vinovați de dispariția unui miliard de euro din sistemul bancar din Moldova.
Între timp, președintele Nicolae Timofti primea mesaje de felicitare din partea mai multor șefi de stat, printre care președinții Barack Obama, François Hollande, Klaus Iohannis și Vladimir Putin.
În timp ce premierul român Victor Ponta părăsea clădirea Guvernului, unde a ținut o conferință de presă, împreună cu omologul său moldovean,Valeriu Streleț, mai mulți locuitori ai capitalei, veniți în Piața Marii Adunări Naționale scandau ”Unire”, ”Libertate”, ”Miliardul înapoi” și ”Eliberați Moldova de hoți”.
După o întrevedere tête-à-tête cu prim-ministrul moldovean, Victor Ponta a îndemnat autoritățile să depună eforturi pentru ca oamenii să afle cine se face vinovat de tranzacțiile dubioase din sistemul bancar. Ponta spune că știe despre furtul miliardului, subliniind că și România a trecut prin aceeași situație.”Am avut și noi criză financiară. Acum aveți și dvs. Important este ca lecțiile să fie învățate. Oamenii trebuie să vadă și cine este vinovat, că nu se poate nimeni să nu fie vinovat pentru că asta înseamnă că se mai întâmplă o dată. Sigur că am auzit de faimosul miliard. Contează un lucru. România a trecut la rândul ei printr-o criză mult mai mare. E adevărat, la sfârșitul anilor ’90, începutul anului 2000. Și atunci au fost momente dificile. Nu doar la dvs s-a întâmplat, dar nu ați reușit să evitați ceea ce a pățit România. Pot să vă asigur că în toate cauzele care țin de încălcarea legii, de fapte de corupție, de fraude transfrontaliere există o relație deja stabilită și funcțională între instituțiile de parchet, între autoritățile financiare, între structurile de combatere a spălării banilor, a traficului internațional de diverse fonduri. România sprijină Republica Moldova pentru a-i găsi pe cei vinovați și dacă se poate, să recupereze banii”.
Totodată, premierul român a anunțat și un program transfrontalier, finanțat din fonduri europene, în valoare de 85 de milioane de euro, care va putea fi realizat împreună cu Republica Moldova.”Avem o relație cu totul și cu totul specială. Și la bine și la greu vreau să fim împreună. Dacă sunt momente dificile și sunt momente grele, vreau să vă bazați pe noi, că atunci se vede prietenul – când aveți nevoie. Și România din punct de vedere economic, este în poziția în care la nevoie vă poate ajuta”, a declarat Victor Ponta.
De asemenea, prim-ministrul României a lansat Cabinetului de miniștri de la Chișinău invitația de a desfășura, la Tulcea, cât de curând, o ședință comună a celor două Guverne.
De asemenea, oficialul român și-a reiterat disponibilitatea de a oferi asistență Guvernului Republicii Moldova în pregătirile pentru negocierile cu Fondul Monetar Internațional. ”Vă urez succes la negocierile cu instituțiile financiare internaționale. Nu este ușor. Vă putem sprijini la orice nevoie urgentă”, a spus Ponta.
La rândul său, premierul moldovean Valeriu Streleț a apreciat susținerea oferită de România în realizarea agendei europene a Republicii Moldova. ”Mizăm în continuare, prin acțiuni și proiecte comune, să realizăm obiectivul de aliniere şi racordare a țării noastre la standardele şi valorile europene prin modernizarea ţării, eradicarea corupţiei şi consolidării statului de drept. Îmi exprim convingerea că și pe viitor vom menţine un calendar dens de întrevederi și consultări bilaterale, că ne vom bucura de tot suportul ferm al României și al dumneavoastră personal în realizarea priorităților agendei bilaterale, precum şi a celei de integrare europeană a Republicii Moldova”, a conchis prim-ministrul moldovean.
Înainte de a face declarații pentru presă, premierul Victor Ponta și omologul său moldovean Valeriu Streleț au semnat un protocol adițional de deblocare a ajutorului financiar, oferit Republicii Moldova de România.
Documentul se referă la Acordul privind realizarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro. Acesta prevede prelungirea termenului Acordului pentru o perioadă de 4 ani, întrucât nu s-a reușit valorificarea integrală a ajutorului financiar nerambursabil până la 27 martie 2015.
Cu prilejul Zilei Independenței Republicii Moldova, președintele american Barack Obama a menționat că ”Statele Unite sprijină aspirațiile europene ale Republicii Moldova și consideră acest lucru cel mai bun garant al securității și prosperității Republicii Moldova.Cunoaștem că procesul de reformare este în desfășurare, iar Statele Unite sunt pregătite să vă ajute”, susține președintele american. ”Statele Unite sunt angajate să ajute Republica Moldova să-și păstreze integritatea teritorială și suveranitate”.
La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis, a subliniat că reușitele de până acum în ceea ce privește apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană relevă capacitatea Chișinăului de asumare și atingere a unor obiective ambițioase. ”Consolidarea pe mai departe a acestor realizări va conduce cu siguranță la împlinirea aspirațiilor cetățenilor Republicii Moldova. România vă va fi și în viitor alături în acest efort. Asigurându-vă, încă o dată, de întreg sprijinul meu și al României pentru dezvoltarea continuă a Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, pentru consolidarea pe mai departe a patrimoniului nostru spiritual comun, vă rog să primiți, domnule Președinte, expresia deosebitei mele considerații”.
Iar François Hollande, președintele Franței, își dorește ca relațiile de prietenie și cooperare între Franța și Republica Moldova să se consolideze în continuare.” Recenta numire a noului Guvern sper că va permite continuarea dialogului politic între țările noastre ,care a fost deosebit de fructuos în ultimii ani. Este important să profităm de aceste legături pentru a conlucra în diverse domenii: francofonie, schimburi de experiență privind guvernarea, în domeniul patrimoniului și, de asemenea, să intensificăm relațiile noastre economice. Doresc, în aceeași măsură, să dezvoltăm cu Republica Moldova legături în domeniul mediului înconjurător. La sfârșitul acestui an, Franța va găzdui, la Paris, conferința COP21. Obiectivul nostru este de a construi împreună „Alianța de la Paris pentru Climă”, în care țara Dumneavoastră își va regăsi pe deplin locul”.
Și președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a venit cu un mesaj de felicitare: ”Sunt sigur că dezvoltarea relațiilor ruso-moldave în spiritul prieteniei și cooperării corespunde intereselor fundamentale ale cetățenilor ambelor noastre state și este în conformitate cu întărirea stabilității și securității regionale și europene”.
Pentru cetățenii Republicii Moldova, ziua de 27 august este una istorică, ce trebuie sărbătorită de fiecare, de la mic la mare.”Ne amintim, 27 august 1991, mai întâi au fost lacrimile, emoțiile, apoi am început să ne revenim ca să ne dăm seama ce înseamnă pentru noi această declarație de independență. Un text mai frumos așa cum este declarația de independență nu a avut neamul nostru. Mă bucur mult că sunt aici, îmi iubesc țara, neamul și doresc în această zi neamului meu speranță, bucurie și să ne ajute Domnul ca să trecem prin nevoile care, trebuie să recunoaștem că sunt, și să fim demni de neamul nostru”, îmi spune un locuitor al capitalei, venit la manifestațiile din centrul Chișinăului.