
Nicolae Rațiu este fiul liderului Exilului românesc, marele om politic Ion Rațiu, președintele Uniunii Mondiale a Românilor Liberi și, totodată, cel mai bun președinte pe care nu l-a avut România. Nicolae Rațiu, fiul mai mic al lui Ion Rațiu, s-a născut la data de 7 mai 1948, la Davos, în Elveția, acolo unde tatăl său se trata de tuberculoză. Nicolae Rațiu își amintește că a crescut într-o casă în care atmosfera românească era nelipsită. Din reședințele Familiei Rațiu nu lipseau vasele ceramice, țesăturile și picturile românești, iar printre artiștii ale căror înresgistrări erau ascultate cu regularitate se numărau Maria Tănase și Dinu Lipatti. Ion Rațiu, fost diplomat al României regale, a activat în două perioade ca jurnalist în cadrul Departamentului Românesc al BBC. Apoi, după ce s-a dedicat afacerilor, el a continuat să ofere interviuri mass-mediei internaționale despre România. El a creat o agenție de presă care trimitea un buletin de știri despre România presei din întreaga lume. Ulterior, Ion Rațiu a creat, în anul 1986, Uniunea Mondială a Românilor Liberi și a finanțat un ziar lunar, în limbile română și engleză, intitulat Românul Liber / Free Romanian. Nicolae Rațiu a crescut, astfel, într-o familie în care sentimentele patriotice românești au fost viu păstrate. Ca un amănunt semnificativ, mama sa, Elisabeth Rațiu-Pilkington, a învățat să gătească românește.
Nicolae Rațiu a fost educat în așa fel încât să poată prelua afacerile familiei, care excelau în domenii precum shipping și imobiliare. El a terminat un colegiu maritim în Marea Britanie, apoi s-a specializat la Universitatea din New York în economie și transport maritim. Din anul 1974, el a preluat conducerea afacerii familiei în domeniul shippingului, apoi, treptat, pe măsură ce tatăl său era angrenat în activitatea politică democratică, Nicolae Rațiu a preluat administrarea tuturor afacerilor familiei, în timp ce fratele său, Indrei Rațiu, ajutat apoi de soția sa, Pamela Rațiu – Roussos, au gestionat implicarea caritabilă din România a ONG-urilor create de familia Rațiu.
Prima astfel de organizație a fost Fundația Familiei Rațiu, fondată în anul 1979, la Londra. În prezent, Nicolae Rațiu este președintele Consiliului Director al Fundației Familiei Rațiu. De asemenea, timp de 10 ani, el a fost președinte al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi și a finanțat, până în anul 1996, apariția ziarului Românul Liber. De asemenea, până în anul 2006, a fost editor și co-editor al ziarului Cotidianul, fondat în România de Ion Rațiu după întoarcerea sa în țară.
Până în anul 1996, Nicolae Rațiu s-a implicat în activități de promovare a susținerii României pe lângă Comisia Europeană și pe lângă Guvernul britanic, în condițiile în care guvernele FSN-FDSN-PDSR întârziau reformele democratice cerute de societatea românească. Nicolae Rațiu a înființat, în anul 1989, Relief Fund, o fundație care a avut menirea de a coordona acțiunile de sprijinire a României pornite din societatea civilă britanică. Relief Fund continuă să existe și să sprijine diferite acțiuni comunitare.
Din anul 1990, în contextul întoarcerii în României a lui Ion Rațiu, care a candidat la Președinția României și a devenit apoi unul dintre liderii marcanți ai PNȚCD, Nicolae Rațiu a preluat conducerea Fundației Familiei Rațiu din Londra. Această fundație a acordat până acum mai mult de 1.000 de burse tinerilor cercetători români. De asemenea, în perioada 2004 – 2012, a sprijinit organizarea Festivalului Filmului Românesc la Londra.
Nicolae Rațiu susține și catedra de studii românești de la Georgetown University, funcțională din anul 1991, care este prima catedră de studii românești de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Din anul 2005, Nicolae Rațiu a creat Premiul Rațiu pentru Democrate, acordat în colaborare cu Centrul Woodrow Wilson pentru Cercetători Internaționali din Washington DC.
Nicolae Rațiu a sprijinit, în anul 1995, crearea Fundației Rațiu România, o inițiativă a mamei sale, Elisabeth Rațiu, pentru a veni în sprijinul copiilor care suferă de leucemie. În anul 2004, Nicolae Rațiu a sprijinit inițiativa fratelui său, Indrei, care a creat Centrul Rațiu pentru Democrație la Turda. În același an, la Londra, Nicolae Rațiu a creat Centrul Cultural Român. Din anul 2000, Nicolae Rațiu, împreună cu arhitectul Șerban Cantacuzino, este implicat în activitatea Fundației Pro Patrimonio.