Jurnalistul ucrainean Mustafa Nayyem este laureatul Premiului „Ion Raţiu” pentru Democraţie – 2014

Woodrow Wilson Center din Washington D.C. (SUA) a anunţat că Mustafa Nayyem, unul dintre cei mai respectaţi şi populari jurnalişti şi bloggeri din Ucraina, este laureatul Premiului Ion Raţiu pentru Democraţie, pe anul 2014. Premiul este oferit în fiecare an, începând cu 2005, de Raţiu Family Charitable Foundation (Londra), fundaţie înfiinţată în anul 1979 de către Ion Raţiu şi soţia sa, Elisabeth Raţiu, în parteneriat cu Centrul Raţiu pentru Democraţie. Laureaţii acestui premiu sunt activişti pentru democraţie din întreaga lume. Din 2006, ceremonia de decernare a premiului este găzduită de Woodrow Wilson Center din capitala Statelor Unite.

Mustafa Nayyem a făcut parte din echipa redacţională a ziarului „Ukrainska Pravda” („Adevărul Ucrainean”) începând cu 2006, munca sa concentrându-se asupra segmentului de media online. În aprilie 2013, a fondat, împreună cu mai mulţi colegi, primul canal TV online independent din Ucraina: Hromadske.tv. Această platform unică este finanţată din donaţii independente şi a fost creată ca răspuns la cenzura şi monopolizarea mass media din Ucraina. Mustafa Nayyem şi Hromadske.tv au jucat un rol crucial în timpul protestelor de pe „Euromaidan”. Mesajul său postat pe pagina personală de Facebook, prin care îi chema pe ucrainieni în Piaţa Independenţei (Maidan) din Kiev ca să protesteze împotriva deciziei guvernului de a stopa procesul de integrare în Uniunea Europeană a Ucrainei, a fost preluat şi distribuit prin intermediul reţelelor de socializare de peste 1.000 de ori în numai câteva ore. Protestele au grăbit căderea guvernului preşedintelui Ianukovici şi sunt o dovadă a luptei poporului ucrainean pentru libertate şi valori democratice. Acţiunile din acele zile ale lui Mustafa Nayyem l-au plasat în rândul liderilor importanţi ai protestelor.

„M-au impresionat foarte mult monumentele ridicate pentru cei care şi-au pierdut viaţa pe Maidan când am vizitat Kievul în mai, ca observator al alegerilor”, a declarat Jane Harman, director, preşedinte şi CEO al Wilson Center. „Ucraina are în faţă un drum greu, iar jurnaliştii precum Mustafa Nayyem joacă un rol vital în construirea unui sistem de guvernământ competent, transparent şi pluralist. Dăruirea cu care Mustafa Nayyem luptă pentru aceste valori îl recomandă ca cel mai potrivit laureat al Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie în 2014.”
„Cel de-al zecelea laureat al acestei distincţii, Mustafa Nayyem, personifică aspiraţiile lui Ion Raţiu despre schimbările democratice în Europa, dar şi dincolo de graniţele ei”, a declarat Dr. Christian F. Ostermann, director al programului Global Europe şi Chair al Ion Raţiu pentru Democraţie din cadrul Wilson Center. „Aşteptăm cu nerăbdare ca Mustafa să fie alături de noi la Wilson Center în decembrie, când Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie va fi decernat.”

Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie aduce recunoaştere muncii activiştilor pentru democraţie din întreaga lume şi celebrează profundul ataşament şi eforturi pentru susţinerea valorilor democratice a lui Ion Raţiu, atât în calitatea sa de politician român cât şi al interesului său pentru schimbările democratice din întreaga lume. Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie are scopul de a reproduce pentru democraţii-activişti din zilele noastre, fie că se află în exil sau reprezintă democraţii emergente, aceeaşi experienţă care i-a schimbat viaţa la Washington DC şi democratului român Ion Raţiu, în anii 1970 şi 1980. Mai mult, Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie îşi propune să confere vizibilitate şi recunoaştere internaţională ideilor, idealurilor şi realizărilor acelor persoane care, prin eforturile lor, susţin valorile democratice şi sprijină circulaţia ideilor despre democraţie şi schimbări democratice în medii intelectuale cât mai largi, atât în Washington cât şi în afara Statelor Unite. Laureaţii Premiului sunt intelectuali implicaţi şi activişti proeminenţi a căror muncă şi angajament pentru democraţie sunt congruente cu cele desfăşurate de Ion Raţiu. Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie oferă laureaţilor oportunitatea de a angrena un public numeros din Washington, dar şi de la nivel internaţional, care să aprecieze contribuţia lor în avansarea schimbărilor democratice. Totodată, conferirea Premiului oferă laureaţilor posibilitatea de a reflecta, învăţa şi de a beneficia de resursele instituţionale unice disponibile în Washington, mediind inclusiv întâlniri între aceştia şi reprezentanţi guvernamentali ai Statelor Unite.

Premiul este oferit prin sprijinul generos al Raţiu Family Charitable Foundation (Londra), înfiinţată în anul 1979 de către Ion Raţiu şi soţia sa, Elisabeth Raţiu, în parteneriat cu Centrul Raţiu pentru Democraţie. Scopul Fundaţiei constă în dezvoltarea educaţiei şi cercetării în domeniul culturii şi istoriei româneşti, precum şi în stimularea şi sprijinirea societăţii civile în cadrul proceselor de înţelegere şi implementare a principiilor democratice la nivel global.

Ion Raţiu (1917–2000) a fost un constant şi acerb opozant al lui Nicolae Ceauşescu. Ca preşedinte al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, vocea lui s-a ridicat de nenumărate ori împotriva abuzurilor puterii comuniste din România. După o perioadă de 50 de ani în exil, Ion Raţiu s-a întors în România în 1990, pentru a candida la alegerile prezidenţiale. A devenit, pe rând, membru al Parlamentului României, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi ambasador al României la NATO. Ion Raţiu este considerat „cel mai bun preşedinte pe care România nu l-a avut niciodată”.

Premiul Ion Raţiu pentru Democraţie celebrează în 2014 cea de-a zecea sa aniversare. Premiul se acordă, începând cu anul 2005, activiştilor pentru democraţie din întreaga lume. Din 2006, ceremonia de premiere este găzduită de Woodrow Wilson Center. Laureaţii ediţiilor anterioare au fost: Angela Kocze (Ungaria, 2013), Aung San Suu Kyi (Burma, 2012), Nabeel Rajab (Bahrain, 2011), Oleg Kozlovsky (Federaţia Rusă, 2010), Adam Michnik (Polonia, 2009), Eleonora Cercavschi (Republica Moldova, 2008), Anatoli Mihailov (Belarus, 2007), Saad Ibrahim (Egipt, 2006) şi Sergio Aguayo (Mexic, 2005).

Începând cu 2010, laureatul este găzduit, timp de o lună, în Washington, D.C. de către Woodrow Wilson Center, pentru facilitarea procesului de interacţiune dintre acesta şi reprezentanţi ai comunităţilor politice, academice şi neguvernamentale. Laureatul de anul acesta va avea oportunitatea de a prezenta rezultatele experienţei sale în cadrul unui atelier de lucru organizat la Woodrow Wilson Center, la începutul lunii decembrie 2014.

Woodrow Wilson International Center for Scholars reprezintă expresia omagiului naţional adus memoriei preşedintelui Woodrow Wilson. Centrul A fost creat de către Congresul american, în capitala Washington, D.C., în 1968. Woodrow Wilson Center este o instituţie nepartizană, sprijinită din fonduri publice şi private, implicată în studierea problematicii naţionale şi internaţionale. Centrul întreţine un forum liber, deschis şi neutru pentru dezbaterea de idei (www.wilsoncenter.org).

Related posts

Leave a Comment