Prietenie, distracție, și clipe de neuitat la malul mării pentru 200 de tineri care au învins cancerul

Au învins cancerul. Au preocupări similare tinerilor de vârsta lor. Doresc să se bucure de libertate, să simtă independența și să-și trăiască viața, să găsească un loc de muncă, să-și întemeieze familii, să discute deschis despre experiența luptei împotriva cancerului. 200 de tineri care au reușit să învingă cancerul, au participat la Tabăra de Vară Temerarii, organizată de către Asociația Little People România. Am fost alături de ei pe toată durata taberei și pot spune cu certitudine că optimismul de care dau dovadă acești tineri și dorința de viață pe care ți-o insuflă este cea mai utilă terapie pro vita și un exemplu demn de urmat.Ediția din acest an a taberei a fost ce-a de-a șaptea la număr și s-a desfășurat în Pădurea Comorova de lângă stațiunea Neptun.

Evenimentul care reprezintă cea mai mare întâlnire destinată tinerilor supraviețuitori de cancer din România a avut loc, în acest an, în perioada 29 august – 3 septembrie. Timp de aproape o săptămână aici s-au reunit membrii uneia dintre cele mai mari și active comunități de tineri supraviețuitori de cancer – Clubul Temerarii, alături de participanți din Republica Moldova, Cehia, Polonia și Serbia. La eveniment au fost prezenți aproape 200 de tineri supraviețuitori români din 123 de localități.

Una dintre noile activități și provocări ale taberei din acest an a fost faptul că tinerii supraviețuitori au ales să se alăture campaniei ”Ice Bucket Challenge”, arătând solidaritate față de cei care suferă de Scleroză Laterală Amiotrofică. În cadrul taberei, avut loc Adunarea Generală a Membrilor Temerarii, în care au fost discutate strategii viitoare și s-a decis modalitatea de repartizare a fondurilor obținute în urma campaniilor anterioare de fundraising. Adițional anilor precedenți, în care Temerarii au decis redirecționarea fondurilor pentru achiziționarea de medicamente greu de procurat, susținerea membrilor care au avut recăderi, sprijinirea evenimentelor si acțiunilor Temerarii, în acest an, a fost votat ca o parte din fonduri să fie redirecționate către reabilitarea fizică-fizioterapia, întrucât această procedură, deși decontată anevoios și inconsistent de către stat, este necesară în recuperarea pacienților, în urma tratamentelor agresive cu citostatice și radioterapie.
,,Nu știu cum să încep. Am atâtea cuvinte în cap, nu știu care se potrivesc cel mai bine. Acest lucru se întâmplă de fiecare dată când explic ce înseamnă pentru mine întâlnirea cu Temerarii, deoarece simt în același timp: liniște, nebunie, dragoste, prietenie, muuulte lucruri frumoase! Îmi dau seamă că suntem din ce în ce mai mulți, foarte mulți! Atmosfera pe care Temerarii o crează atunci când se întâlnesc este inexplicabil de frumoasă”, ne-a împărtășit C.C., una dintre supraviețuitoare.

Potrivit organizatorilor, Tabăra de Vară Temerarii reprezintă locul și contextul perfect prin care tinerii care au trecut prin experiența grea a luptei împotriva cancerului se simt ca într-o mare familie, în care discuțiile despre boală nu sunt un tabu, iar speranța revine și este împărtășită odată cu existența fiecărei poveste de succes asupra cancerului!

,,Nefiind siguri dacă după ani buni de la terminarea tratamentului şi declararea lor ca fiind sănătoşi le este permis sa vorbească despre fricile lor legate de boală, întâlnirea cu marea familie Temerarii este locul unde participanţii anual au ocazia să-şi descarce anxietaţile”, a precizat Katie Rizvi, fondatoarea Clubului Temerarii și Asociației Little People.

Tabăra de Vară Temerarii organizată de Asociaţia Little People România oferă tinerilor supravieţuitori contextul propice pentru interacţiune şi dialog cu participanţi care provin din culturi diferite şi le facilitează participarea la ateliere de dezvoltare personală, dar şi de deprindere de diverse noţiuni practice. Totodată, tinerii au ocazia să iniţieze campanii de comunicare prin care să promoveze mesajul pozitiv al supravieţuirii şi să se bucure de momentele de relaxare şi destindere alături de alţi foşti pacienţi.

Asociația Little People România mulțumește pe această cale sponsorilor principali: Iquest, Fundația Vodafone România, Trelleborg AB, Blu Projects, Porsche, Eseletro, Novartis, CSI și tuturor sponsorilor și companiilor locale fără de care acest eveniment nu ar fi posibil.

În tabără, tinerii au avut curajul de a se răzvrăti împotriva bolii pe care au învins-o și au rostit mesajul ,,Fuck cancer!”, de asemenea, au decis că vor susține la maratonul internațional București, desfășurat în perioada 4-5 octombrie, prima echipă de alergători care va transmite mai departe acest mesaj. Tinerii au lansat și o invitație către publicul larg care este invitat să fie alături de echipă. O altă campanie pe care Temerarii au considerat-o importantă este și cea care se va desfășura în data de 2 octombrie. Campania Poartă Galben îi invită pe toți doritorii să fie solidari cu micuții pacienți aflați sub tratament oncologic și să poarte culoare galbenă.

Clubul Temerarii a fost înființat în anul 2006, iar în prezent, numără circa 400 de membri. Tabăra de Vară Temerarii este pentru aceștia un eveniment care le permite să realizeze lucruri mari și să dăruiască speranță celor ce încă duc o luptă cu grea cu boala pe care ei au învins-o. Fiind în mijlocul lor am înțeles că nu este ușor să aperi o cauză nobilă, să o aperi de neîncredere, de reticență, de refuz și de sistemele societății. În ciuda acestui lucru, însă, Temerarii reușesc să rămână optimiști și continuă să aibă mari realizări, astfel încât acestea să se consolideze într-un singur cuvânt – succes, succesul nostru, al întregii comunități, pe care, totuși, îl datorăm unor tineri cu o putere de luptă și o voință uriașă.

Related posts

Leave a Comment