Scumpiri apocaliptice la carne din 2010

În lipsa subvenţiilor, care vor dispărea anul viitor conform negocierii cu UE, crescătorii de animale ar putea ridica preţul cu până la 50% Doar alte stimulente acordate în contextul economic actual ne-ar mai putea salva.Producătorii de carne anunţă scumpiri apocaliptice pentru anul viitor, din cauză că statul nu le mai dă subvenţii. Cele mai grave probleme vor fi la carnea de oaie şi vacă, după care urmeaza carnea de pasăre. Creşterile anuntate sunt de până la 50% din preţul actual, ceea ce presupune că ori animalele sunt foarte ieftine, ori subvenţiile date până acum au fost substanţiale, acoperind costuri de producţie exagerate. Pe de alta parte, procesatorii cred că acest lucru nu se va întampla, pentru că actuala criză, sărăcia românilor şi piaţa unică europeană nu vor permite scumpirea cărnii.
România a primit dreptul, în urma negocierilor de aderare la Uniunea Europeana (UE), de a da subvenţii, din propriul buget, pentru anumite sectoare, care, pe piaţa comună, sunt cotate ajutoare de stat. Din 2010, acest tip de subvenţii nu mai este valabil, cei mai loviţi fiind crescătorii de animale. Ajutoarele de stat date până acum au avut ca scop acordarea unui ragaz crescătorilor de animale de a se alinia la exigenţele pieţei comune. Aceştia au reclamat mereu diferenţele de susţinere din România în comparaţie cu celelalte state comunitare, în detrimentul producţiei autohtone. Toate cele patru mari categorii de carne – de porc, de pasare, de vita şi de oaie – sunt afectate de această măsură. Până acum, carnea de pasare beneficia de un sprijin de 1,6 lei/carcasă, carnea de porc avea parte de o subvenţie încrucişată, subvenţia la oi şi capre a ajuns la peste 50 de lei/animal, iar pentru vaci statul a socotit o subvenţie de 571 de lei/animal.
Pentru a suplini aceste pierderi pentru producători, fostul Guvern a demarat negocieri pentru înlocuirea subvenţiilor directe pentru carne cu alte forme care să vină în sprijinul crescătorilor, dupa cum au declarat responsabili ministeriali la acea vreme. Ministerul Agriculturii susţine că are pregatite acte normative pentru acordarea unor ajutoare de stat în acest sector.

O scumpete de porc

Toti crescătorii anunţă majorări de preţ de 25-50% dupa eliminarea subvenţiilor. Preţul cărnii de porc va creşte cu până la 25%, încă din primele luni din anul 2010, dacă România nu va obţine din partea Comisiei Europene o prelungire a perioadei în care se pot acorda ajutoarele de stat, au declarat pentru NewsIn reprezentanţii marilor producatori din domeniu. “Subvenţia pe cap de animal reprezintă aproximativ 20% din costul de producţie al carnii de porc, iar, în lipsa acesteia, producătorii nu vor avea cum să susţină costurile. Astfel, ne putem aştepta ca din primele luni ale lui 2010 preţul cărnii de porc să crească cu peste un leu pe kilogram”, a declarat preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz.
Eliminarea subvenţiei la carnea de pasare, de 1,6 lei pe cap, la care se adaugă eliminarea subvenţiei la valoarea creditului pe ciclu de producţie, de 30%, generează ca efect o creştere cu aproximativ 25% a preţului de producţie, în condiţiile scăderii marjelor de profit (profitului net) al producătorilor, informeaza Agerpres. “Industria avicolă din România este foarte performantă. Prin urmare, nu exista soluţii de reducere a costurilor şi, în consecinţă, singura soluţie de compensare a influenţei financiare provocate de retragerea subvenţiilor o reprezintă creşterea preţului la raft cu aproximativ 25%”, a declarat presedintele Agricola Bacău, Grigore Horoi.

Record la vita

Cele mai mari creşteri de preţ sunt anunţate la carnea de vita. “Subvenţia reprezintă cam jumatate din costul de producţie. Dacă nu vom mai primi ajutoarele de stat va trebuie să adăugam cam cinci lei/kg. Ori trebuie să închidem porţile, ori să ridicăm preţurile. Trebuie să găsim o soluţie de compromis”, a declarat preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Bovine din România, Toader Neata.
Pentru carnea de oaie se anunţă scumpiri de 30-50%. “În mod normal, aceste ajutoare ar trebui acordate până în 2013, dar noi, neavând nici Guvern, nici buget, nu putem face nimic”, a spus preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine, Marcel Andrei. El a explicat că, cel mai probabil, piaţa nu va suporta o astfel de scumpire, crescătorilor ramânandu-le doar varianta sacrificării efectivelor de animale.

Preţul mezelului rămâne pe loc

Vestea buna vine de la procesatori, care susţin că nu vor scumpi mezelurile în luna decembrie. Asociaţia Română a Cărnii (ARC) susţine că “pe fondul crizei, se aşteaptă, totuşi, o revigorare a vânzărilor înaintea Sărbătorilor”. Procesatorii nu întrevăd creşteri de preţ “dat fiind că suntem într-o piaţă europeană unică, importurile depaşesc oricum producţia industrială internă de carne de porc, iar menţinerea crizei face riscantă orice scumpire”, precizează comunicatul ARC.

Related posts

Leave a Comment