De Monica Macovei, europarlamentar PDL/PPE
PNL, PSD și PC și-au unit forțele ca să scape de cercetările DNA și ANI. Deputații USL, ajutați de UDMR, PP-DD și cei ai minorităților, au votat astăzi în plenul Camerei Deputaților inițiative legislative, trecute în miez de noapte prin Comisia juridică, prin care parlamentarii să nu mai poată fi anchetați sau condamnati pentru luare de mită, abuz în serviciu, trafic de influenţă, fals sau conflicte de interese.
Lovitura a fost dată prin modificarea Codului penal și scoaterea din categoria funcționarilor publici a parlamentarilor. Astfel, ei nu mai pot fi anchetați pentru infracțiuni de corupție sau asimilate corupției, cât timp acestea sunt definite în legislația actuală prin noțiunea „fapta funcționarului public”. Dacă parlamentarii nu mai sunt considerați funcționari publici, nu mai răspund pentru fapte de corupție și pentru nicio infracțiune de serviciu. Dacă senatorii și deputatii iau mita, pentru ei nu mai este infracțiune. Pentru alți funcționari publici din România, este infracțiune.
Deputatii l-au scos și pe presedintele țării din categoria funcționarilor publici, cât și pe membrii profesiilor liberale -între alții, avocații și notarii. Nici ei nu mai pot fi anchetați sau condamnați pentru infracțiuni de corupție sau orice infracțiune de serviciu din Codul penal. Reamintesc ca în toate statele democrate corupția în sectorul public și în sectorul privat se pedepsește.
La conflictul de interese, USL a redus pedeapsa maximă de la 5 ani la 3 ani închisoare și a scos miniștrii, parlamentarii, primarii, consilierii și presedinții consiliilor județene din categoria celor care pot comite infracțiunea de conflict de interese, așa cum și-au dorit și Dragnea, și Antonescu, și Ponta și multi alții. USL a făcut asta decizând că nu se poate vorbi de conflict de interese în cazul emiterii, aprobării, adoptării sau semnării actelor normative sau administrative.
Revin și spun: USL dă în această zi o “lovitură de stat” justiției și anticorupției, hoțește, pe la spate, prin modificări nediscutate public și neanunțate. USL instaurează hoția nepedepsită. Mai este cineva curat în USL? Că astăzi nu am auzit nicio voce critică din USL!
Urmează și alte episoade: proiectul privind grațierea colectivă si amnistia nu a fost respins de Parlament, ci numai scos de pe ordinea de zi, adică poate fi repus oricând.