Investitorii străini şi români denunţă noile taxe anunţate de guvern

Semnal dur al investitorilor americani, dar şi al investitorilor români faţă de noua serie de taxe anunţate de guvernul Victor Ponta. Camera de Comerţ americană a avertizat că acestea reprezintă o agravare fără precedent a poverii fiscale pentru contribuabili. Acelaşi avertisment a venit şi din partea Consiliului Investitorilor Români, potrivit RFI România.AmCham reuneşte 350 de companii americane, internaţionale şi locale. Acestea s-au pus de acord pentru a denunţa noile taxe impuse de guvern. Măsurile fiscale anunţate de Guvern determină “o agravare fără precedent în ultimii 20 de ani a poverii fiscale pe care contribuabilii români trebuie să o suporte” şi care totodată vor afecta negativ investiţiile şi competitivitatea produselor româneşti. Este ceea ce au spus, vineri, reprezentanţii Camerei de Comerţ americane din România, citaţi de Mediafax. Ei readuc aminte că au fost creşteri de fiscalitate impuse deja în legislaţie fără a fi existat o consultare transparentă cu mediul de afaceri.

Totodată, investitorii americani arată că lipsa de coerenţă şi consistenţă în adoptarea de măsuri cu caracter fiscal, precum şi intervenţiile frecvente şi imprevizibile ale Guvernului în economie provoacă distorsiuni în mecanismele pieţei. Mai mult, apar şi dificultăţi în planificarea afacerilor, cu consecinţe grave pentru mediul de afaceri românesc, atractivitatea investiţională şi competitivitatea economică a României.

În centrul criticilor şi arătate cu degetul cel mai insistent au fost propunerile de accizare suplimentară a produselor petroliere, de modificare a metodologiei de calcul a accizelor şi instituirea noului impozit aplicat asupra valorii contabile a construcţiilor speciale.

Efecte negative de proporţii

Nu vor fi mărite în acest fel veniturile la buget, avertizează investitorii americani. Din contră, măsurile „vor determina creşterea evaziunii fiscale, diminuarea drastică a volumului de investiţii, scăderea locurilor de muncă şi dificultăţi economice în cascadă”. Creşterea preţului la carburanţi şi taxele pe construcţii speciale vor duce la creşterea costurilor de producţie, spun ei. Nu în ultimul rând, noile taxe ar urma să atragă, potrivit AmCham, deschiderea unor noi proceduri de infringement împotriva României, deoarece nu ar respecta directivele europene.

Membrii Camerei de Comerţ americane cer în acest context Guvernului „să se concentreze asupra respectării angajamentelor asumate faţă de mediul de afaceri şi societate în general, prin adoptarea unor măsuri reale de combatere eficace a evaziunii fiscale, accelerarea reformei ANAF şi ridicarea gradului de conformare voluntară a contribuabililor”.

Accizele vor creşte anul viitor cu 4,77%, rata medie anuală a inflaţiei calculată în septembrie, Guvernul anticipând că va încasa suplimentar la buget de 3,44 miliarde lei din această indexare, din creşterea accizelor la benzină şi motorină şi din interzicerea primelor la vânzarea de tutun şi alcool.

Guvernul va introduce o acciză de 7 eurocenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină, banii astfel colectaţi urmând să fie vărsaţi într-un fond special destinat investiţiilor în infrastructura rutieră.

Totodată, Executivul va introduce plata impozitului pe proprietate pentru construcţiile speciale exceptate până în prezent, a anunţat premierul Victor Ponta.

Impozitul pe construcţii speciale va fi 1,5% din valoarea construcţiei şi va fi calculat, în cazul infrastructurii de drumuri, şi în funcţie de trotuare şi semne de circulaţie, fiind pus şi pe jgheaburi şi piloni antene telefonie mobilă, radio şi tv, instituţiile publice fiind însă scutite de plată.

Investitorii români – propuneri similare

Tot vineri, şi Consiliul Investitorilor Români şi-a exprimat îngrijorarea că, în lipsa unor măsuri de stimulare, economia românească va fi sufocată sub povara taxelor, se arata într-un comunicat al Consiliului, citat de Hotnews.

Potrivit Consiliului, în prima parte a anului viitor, fiscalitatea va creşte impresionant, ceea ce va conduce la majorarea preţurilor la energie, gaze naturale, alimente, transport, cu toate consecinţele ce decurg de aici. Aceste consecinţe la scară macro ar fi afectarea creşterii economice, sufocarea consumului intern, blocajul financiar, creşterea arieratelor între companii, creşterea şomajului, scăderea veniturilor bugetare etc.

Consiliul sugerează guvernului să nu crească exagerat fiscalitatea, ci să găsească metode eficiente pentru colectarea taxelor. Consiliul investitorilor români propune Executivului readucerea TVA la nivelul de 19%, reducerea TVA la carne şi lapte până la 9%, lărgirea măsurilor de taxare inversă. De asemenea, ar trebui scutit de impozit profitul reinvestit. O idee bună ar fi, spun investitorii români, eliminarea sistemului “coşului de gaze” pentru toţi consumatorii eligibili şi prelungirea calendarului de liberalizare a preţurilor.

Ponta: „Avem taxe mai mici decât în SUA”

Ce răspunde guvernul acestor critici şi propuneri? Vineri, premierul Victor Ponta a declarat, în replică la aprecierile AmCham, că taxele în România sunt, în acest moment, mai mici decât în SUA şi în ţările europene.

“TVA ştiu că nu s-a modificat, ba chiar l-am scăzut, cota unică nu s-a modificat. Eu ţin foarte mult cont şi am un foarte mare interes ca mediul de afaceri să aibă în România un mediu competitiv. Pe de altă parte, eu sunt ales de români. Şi trebuie să-mi fac datoria faţă de români în primul şi în primul rând”, a afirmat şeful guvernului.

Related posts

Leave a Comment