Alice Munro, în vârstă de 82 de ani, este laureata de anul acesta al Premiului Nobel pentru literatură. Prin ea, pentru prima dată de la crearea acestui premiu, cu 112 ani în urmă, este onorată şi nuvela ca gen literar. „Se dovedeşte că alţii apreciază acest gen, care la noi e văzut ca un fel de Cenuşăreasă”, spune la RFI jurnalistul Cezar Paul-Bădescu, şeful Departamentului Cultură de la ziarul Adevărul.
Mulţi observatori ai fenomenului literar au presimţit cǎ anul acesta laureatul va fi o femeie. Din acest punct de vedere, decizia Academiei Suedeze nu este o surprizǎ, mai ales dacǎ ţinem cont cǎ din 1901 încoace, doar 12 femei s-au bucurat de premiul Nobel pentru literaturǎ, ultima fiind Herta Müller în 2009. Cu cîteva ore însǎ înainte ca numele lui Alice Munro sǎ fie anunţat, favorita absolutǎ era scriitoarea belarusǎ Svetlana Alexievici. Pe site-ul de pariuri on line Landbrokes Svetlana Alexievici era cotatǎ cu 10 contra 6, deci mai bine situatǎ decît japonezul Haruki Murakami şi decît Alice Munro, potrivit RFI România.
Probabil cǎ juriul a ezitat mult între cele douǎ femei, Svetlana Alexievici şi Alice Munro. Sǎ fi atîrnat însǎ mult mai mult în balanţǎ vîrsta mai înaintatǎ a canadiencei? Sǎ-şi fi spus membrii juriului cǎ nuvela este mai aproape de „literaturǎ” decît cǎrţile bazate în special pe demersul de reporter al scriitoarei belaruse, care s-a specializat orecum în colectarea de mǎrturii? Nu vom cunoaşte detaliile dezbaterii decât peste 50 de ani, acestea sunt regulile Academiei Suedeze…
Pânǎ atunci, însǎ, sǎ o celebrǎm pe Alice Munro, pe care unii critici o numesc „regina nuvelei”, tradusǎ şi în româneşte şi publicatǎ de Editura Litera. Alice Munro este al 27-lea scriitor de limbǎ englezǎ care primeşte Nobelul pentru literaturǎ, prima canadiancǎ laureatǎ a acestui rîvnit premiu şi a 13-a femeie din palmares.