Amintirile de familie și obiectele rămase din timpul primului război mondial sunt colectate de istorici din toată Europa, într-o acțiune menită să salveze cât mai multe dintre vestigiile marii confruntări militare. La Cluj-Napoca, colectarea obiectelor și a documentelor va avea loc vineri și sâmbătă, la sediul Bibliotecii Județene Octavian Goga. Toate aceste documente și obiecte vor fi scanate și fotografiate și vor fi publicate pe site-ul www.europeana1914-1918.eu, pentru a oferi astfel tuturor utilizatorilor Internetului o arhivă uriașă a marii conflagrații mondiale. Printre cei care contribuie la crearea acestei arhive se numără și specialiștii Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei din Cluj.
Iată un documentar excepțional despre prima conflagrație mondială:
Istoricii clujeni au organizat o expoziție care grupează obiecte cu o istorie cu totul deosebită. În depozitele muzeului de află o trusă militară de prim ajutor, folosită pe front, care conține toate medicamentele originale, inclusiv bandaje ori ulei de valeriană. Această trusă a fost produsă pentru armata austriacă, pentru folosul soldaților aflați în prima linie. Și tot pentru folosul lor a fost produsă o cască de oțel, creată de un general francez, care a salvat milioane de vieți, spune istoricul Ovidiu Muntean.
Obiectele expuse în Biblioteca Județeană Octavian Goga oferă detalii extrem de importante pentru cunoașterea unei perioade istorice disputate, spune directorul Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei din Cluj, Carmen Ciongradi.
Expoziția mai include o colecție de insigne de război ale Puterilor Centrale, arme, inclusiv tuburi de obuz, documente oficiale ori corespondența soldaților cu familiile lor, precum și fotografii de epocă.