Tensiunile din Egipt sunt departe de a se fi calmat. Ambele tabere, pro şi contra preşedintelui înlăturat Mohamed Morsi, organizează luni noi manifestaţii. Apelul la proteste vine după ce în cursul dimineţii, trei persoane au fost ucise într-un atac petrecut în Peninsula Sinai. Între timp, comunitatea internaţională este tot mai îngrijorată: trupele americane sunt pregătite să intervină, dacă situaţia se va deteriora şi mai mult.În ciuda cererilor Statelor Unite, armata egipteană continuă măsurile dure contra islamiştilor. În primul rând, parchetul egiptean a iniţiat o anchetă penală la adresa preşedintelui înlăturat pentru acuzaţii extrem de grave: spionaj, incitare la violenţă şi distrugere a economiei. Plângeri au fost formulate şi contra altor opt înalţi responsabili ai Frăţiei Musulmane, inclusiv ghidul suprem al mişcării, Mohamed Badie. Anunţul nu este tocmai unul obişnuit, pentru că, de obicei, Parchetul aşteaptă să existe inculpările înainte de a anunţa public existenţa unei proceduri judiciare.
Ancheta, realizată de Securitatea internă, încearcă să determine dacă Frăţia Musulmană a beneficiat de sprijinul unor alte grupări islamiste din regiune, precum Hezbollahul libanez sau Hamasul palestinian.
Morsi este ţinut sub supravegherea armatei într-un loc sigur şi „este tratat cu demnitate”, au indicat surse din cadrul armatei. Însă el nu a mai apărut public de la arestarea sa, deşi atât Washingtonul, cât şi Berlinul au cerut eliberarea sa.
Apoi, noul guvern, apropiat de armată, a indicat ieri că va îngheţa averile a 14 aliaţi islamişti ai lui Mohamed Morsi, după cum notează „New York Times”. În acest fel, autorităţile speră să îi descurajeze pe susţinătorii Frăţiei Musulmane să mai iasă la proteste şi să ceară eliberare şi reinstalarea lui Mohamed Morsi ca preşedinte.
Niciun semn însă că aceştia ar fi dispuşi să renunţe. Pe lângă apelul la proteste de astăzi, în cursul dimineţii, violenţele au făcut din nou victime. Trei persoane au fost ucise şi alte 17 rănite într-un atac asupra unui autobuz ce transporta muncitori, în Peninsula Sinai.
Puşcaşii americani, în stare de alertă
Situaţia – socială şi politică – e urmărită îndeaproape de comunitatea internaţională, relatează AFP. În cursul acestei săptămâni urmează să fie anunţat guvernul interimar complet, dar şi să ajungă la Cairo un înalt responsabil american, William Burns. Este prima vizită a unui oficial american după intervenţia de pe 3 iulie a armatei, în care preşedintele Morsi a fost înlăturat de la putere şi dus în arest.
Potrivit noului premier Hazem Beblawi, guvernul complet ar urma să fie anunţat marţi sau miercuri. Iar priorităţile sale ar urma să fie reinstaurarea siguranţei publice, reluarea furnizării de bunuri şi servicii şi pregătirea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale.
Burns se va întâlni cu noii membri ai guvernului egiptean, precum şi cu lideri din domeniul economiei şi din societatea civilă. Statele Unite se pregătesc însă pentru un scenariu şi mai sumbru, în care Egiptul ar plonja într-un război civil. Puşcaşii marini americani de la bazele NATO din Spania şi Italia sunt în stare de alertă, pentru a fi gata să intervină în Egipt şi să evacueze de urgenţă cetăţenii americani dacă situaţia internă din această ţară se va deteriora semnificativ, a indicat o sursă occidentală pentru agenţia Itar Tass. De asemenea, la sfârşitul săptămânii trecute, două nave de război ale marinei SUA au fost relocate, pentru a fi mai aproape de coasta egipteană, după cum relatează Agerpres. În 12 zile, câte au trecut de la lovitura contra lui Morsi, 100 de persoane au fost ucise.