Românii ar urma să fie chemați din nou la urne, în noiembrie, pentru a alege noii șefi ai regiunilor, precum și noile consilii regionale. Vicepremierul Liviu Dragnea a dat clar de înțeles că varianta organizării de alegeri are o susținere mult mai mare decât cea care ar presupune desemnarea, până în 2016, a unor președinți de regiune sau guvernatori și a unor consilii provizorii regionale. În acest context, în principalele partide din Cluj se profilează candidaţii care ar putea să intre în competiţie în toamna acestui an. Iată cele mai vehiculate nume de candidaţi:PSD
Ioan Rus. În acest moment, în rândurile social-democraţilor se profilează un singur candidat de forţă: Ioan Rus. El a fost vicepremier, ministru al Administraţiei şi Internelor, ministru de Interne în două rânduri, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi prefect de Cluj. În prezent, el este om de afaceri şi, în acelaşi timp, vicepreşedinte regional al PSD. Ioan Rus a obţinut, la alegerile din 2004, cel mai bun scor electoral din istoria PSD la Cluj, în competiţia pentru Primărie, pe care a pierdut-o, însă, în faţa lui Emil Boc. Ioan Rus este un politician de forţă, un manager care se bucură de o bună reputaţie, însă, în trecut, a avut de pierdut din cauza aroganţei manifestate într-o serie de situaţii. Consiliat de fostul ministru PSD al Informaţiilor Publice, Ioan Rus şi-a şlefuit permanent imaginea, iar în prezent pare cel mai potrivit candidat al PSD pentru postul de şef al regiunii.
PNL
În prezent, există patru posibili candidaţi liberali la postul de guvernator, toţi patru politicieni de forţă şi care ar putea candida cu şanse.
Andrei Marga. Fostul şef al Institutului Cultural Român ar putea profita de aceste alegeri pentru a câştiga o revanşă importantă împotriva foştilor aliaţi din PSD, care au provocat demisia sa din fruntea Institutului. Fost rector al Universităţii Babeş-Bolyai, fost ministru de Externe şi fost ministru al Educaţiei Naţionale, Andrei Marga se apropie de finalul carierei sale politice. O eventuală victorie în alegerile regionale ar reprezenta o uriaşă lovitură de imagine, care i-ar reface prestigiul, după reţeta deja probată de Emil Boc, fostul premier care s-a reinventat ca politician după ce a câştigat Primăria Clujului. Însă nu este sigur că Andrei Marga va accepta candidatura.
Norica Nicolai. Europarlamentarul PNL a deţinut două mandate ca senator de Cluj. Norica Nicolai a fost secretar de stat la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. În prezent, este vicepreşedinte al PNL şi omul forte al liberalilor în Parlamentul European. Este cert că ea ar dori încă un mandat de europarlamentar, însă nu este exclusă intrarea sa în cursă la alegerile regionale.
Horea Uioreanu. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a obţinut un succes spectaculos la alegerile de anul trecut, după două mandate de deputat. El a devenit vicepreşedinte al PNL la nivel naţional şi s-a impus drept unul dintre cei mai puternici lideri liberali din Transilvania. În ipoteza în care ar deveni preşedinte de regiune, PNL ar pierde postul de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, iar aceasta este cea mai mare piedică în eventualitatea unei candidaturi. Dacă, totuşi, el va deveni preşedinte al Consiliului Regional, PNL va trebui să găsească un înlocuitor pentru Horea Uioreanu la Consiliul Judeţean. În acest caz, cel mai probabil candidat liberal la şefia judeţului ar fi preşedintele organizaţiei municipale, consilierul judeţean Ioan Petran.
Marius Nicoară. Senatorul PNL conduce filiala clujeană a PNL şi a pierdut alegerile din vara anului trecut, pentru Primăria Clujului, îîn faţa lui Emil Boc. El a reuşit să câştige, însă, la scor alegerile pentru un nou mandat de senator. Marius Nicoară a fost preşedintele Consiliului Judeţean Cluj şi s-a implicat în aducerea unor investitori de calibru, precum Nokia ori Emerson. În prezent, el este la al doilea mandat de parlamentar.
PC
Şerban Rădulescu. Conservatorii l-ar putea arunca în luptă pe şeful celei mai puternice filiale din Transilvania, fostul senator Şerban Rădulescu. El a obţinut un scor impresionant la alegerile parlamentare, însă a pierdut mandatul de parlamentar la redistribuire. PC Cluj are doi primari, doi deputaţi şi a devenit o formaţiune atractivă pentru cei care nu doresc să se înscrie în nici unul dintre partidele mari.
PDL
În prezent, există doar două nume vehiculate în interiorul PDL pentru postul de guvernator. Cei doi au fost prefecţi ai judeţului.
Alin Tişe. Senatorul PDL a fost prefect al Clujului, preşedinte al Consiliului Judeţean şi a pierdut la doar 1.400 de voturi postul de preşedinte al forului judeţean. La alegerile din iunie 2012, el a fost cel mai votat candidat al PDL, ca număr absolut de voturi. A câştigat un mandat de senator şi a devenit vicepreşedinte al PDL, după ce naşul său, fostul premier, Emil Boc, a demisionat de la şefia partidului. Alin Tişe a dovedit că este un politician capabil să se reinveteze şi ar putea fi candidatul potrivit pentru postul de guvernator.
Florin Stamatian. Fostul prefect al Clujului este unul dintre cei mai stimaţi politicieni din judeţ. Are o mare experienţă administrativă, acumulată în Consiliul Local şi la Prefectură. Rămâne doar întrebarea dacă el va dori să candideze.
UDMR
Peter Eckstein-Kovacs. Fostul consilier prezidenţial este liderul Cercului Liberal din UDMR. Peter Eckstein-Kovacs a acumulat o experienţă imensă. A fost ministru delegat pentru Minorităţile Naţionale, senator, deputat şi consilier local. Postul de guvernator sau de preşedinte regional ar reprezenta o încunurare a activităţii sale. El ar putea reuşi un scor bun, în condiţiile divizării voturilor românilor.
PPDD
Lucian Nemeş. Viceprimarul din Turda, Lucian Nemeş, a ratat intrarea în Parlament. El pare cel mai bine plasat candidat al PPDD la postul de preşedinte regional, însă şansele sale sunt mai degrabă teoretice.