
Doina Cornea a primit, joi, la împlinirea a 84 de ani, titlul de cetăţean de onoare al judeţului Cluj. Luptătoarea anticomunistă a făcut, cu această ocazie, o serie declaraţii despre cum vede ea lumea în care trăim. Printre altele, Doina Corea a spus dacă ar trebui să aleagă o epocă în care să trăiască, tot pentru aceasta ar opta.În ziua în care a împlinit 84 de ani, Doina Cornea a primit o recunoaştere care s-a lăsat un pic aşteptată. Consiliul Judeţean Cluj i-a acordat titlul de cetăţean de onoare. Doina Cornea a primit acest titlu nu în cadrul unei festivităţi pompoase, în vreo sală festivă, ci chiar la ea acasă, printre cărţile şi manuscrisele sale unde i-a fost adus, împreună cu un buchet de trandafiri de preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu.
Tunsă scurt, îmbrăcată într-un pulover pe gât, de o culoare pastelată, Doina Cornea şi-a primit cu bucurie oaspeţii: conducerea judeţului, dar şi o mână de ziarişti, atât câţi au încăput în sufrageria luptătoarei anticomuniste.
Întrebată dacă regretă ceva din viaţa şi activitatea sa, Doina Cornea a avut un răspuns suprinzător pentru cineva care a fost brutalizată de fosta securitate, ţinută în arest la domiciliu şi pe care comuniştii au încercat să o reducă la tăcere.
„Dacă ar fi să aleg o epocă în care vreau să trăiesc ar fi tot asta, pentru că a fost foarte interesantă şi foarte frumoasă. Am putut face ceva şi am făcut ceva, nu neg acest lucru. Nu aş alege nici altă ţară în care să trăiesc, nici Grecia, nici Germania”, a spus Doina Cornea. Potrivit acesteia, „ţara merge spre bine, însă pe termen lung ea se prăbuşeşte dacă nu îşi schimbă atitudinea”. Luptătoarea anticomunistă are o păreri bine conturate şi asupra unor probleme actuale, cum ar fi legiferarea homosexualităţii.
„Vedeţi ce se întâmplă în Occident şi acum se vor face presiuni, legate de căsătoriile între homosexuali. Nu se poate legifera aşa ceva, pentru că e periculos să fie pervertiţi tinerii”, a susţinut Doina Cornea.
Titlul de „Clujean de onoare” i-a fost acordat Doinei Cornea pentru „contribuţia la eliberarea României de sub pecetea dureroasă a comunismului, pentru opoziţia cu ecou internaţional faţă de regimul totalitar, precum şi pentru bogata activitate publicistică prin care a militat pentru libertatea personală şi a inspirat tinerii să ia atitudine în faţa represiunii şi a cenzurii”.
Simbol al rezistenţei anticomuniste din Cluj din anii 80, Doina Cornea a fost decorată de Papa Ioan Paul al II-lea cu ordinul sfantulGrigore cel Mare, si de Francois Mitarnad cu Legiunea de onoare a Frantei. A primit şi Stauea Romaniei,de la Emil Constantinescu. De formaţie profesoară de franceză, Doina Cornea a fost, înante de 1989, supravhegheată intens şi brutalizată de securitate, pedepsită pentru scrisorile trimise la posturile de radio occidentale, în special Europa Liberă, scrisori în care denunţa ororile regimului comunist. A avut un rol central în Revoluţia de la Cluj, după cea fost eliberată de un grup de muncitori din arestul de la domiciliu. Acum, la 84 de ani, Doina Conrea scrie în continuare, însă s-a retras de câţiva ani din viaţa publică, din cauza problemelorde sănătate.