Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj a dat o replică extrem de interesantă articolelor din presa franceză, care sugerau că învăţământul medical din Cluj este de o calitate slabă, de aceea îi atrage pe numeroşi studenţi francezi, dornici să promoveze uşor examenele. Astfel de articole au apărut după ce numărul tinerilor francezi care au decis să studieze Medicina la Cluj a crescut la câteva sute în ultimii ani.Conducerea Facultăţii de Medicină a refuzat să dea un drept clasic la replică ziarelor franceze, ci a preferat să ceară o evaluare din partea unor organisme internaţionale prestigioase. Aceste evaluări au fost realizate de Universitatea din Viena, de Asociaţia Europeană a Universităţilor, dar şi de cel mai prestigios organism internaţional care auditează învăţământul medical francofon. Este vorba de Conferinţa Internaţională a Decanilor facultăţilor de Medicină de Expresie Francofonă – CIDMEF. Evaluarea CIDMEF a arătat că învăţământul medical clujean este unul de elită. Membrii Consiliului de Evaluare al prestigioasei organizaţii internaţionale au oferit un certificat care atestă faptul că educaţia medicală de la Cluj corespunde celor mai înalte standarde, spune preşedinte Consiliului de Evaluare al CIDMEF, profesorul Tewfik Nawar de la Universitatea Sherbrooke din Quebec, Canada. „Am avut privilegiul de a face o evaluare a Facultăţii de Medicină de la Cluj în anul 2002 şi în acest an, deci în 2013, suntem în măsură să vedem progresele care au fost efectuate în toată această perioadă. Este, cu siguranţă, o facultate care este foarte dinamică. Pot spune că este o mare plăcere să fiu aici”, a declarat profesorul canadian.
Decanul Facultăţii de Medicină, Anca Buzoianu, spune că aceste evaluări internaţionale aduc şi mai mulţi studenţi străini la Cluj. Deja, această facultate este pe primul loc în România în clasamentul celor mai căutate de studenţii străini. Facultatea are 2.000 de studenţi străini, iar concurenţa la liniile franceză ori engleză este mai mare decât cea de la linia română. Există 4-5 candidaţi pe un loc la linia franceză, spune Anca Buzoianu.
În ultimii ani, facultatea clujeană a reuşit să atragă sute de tineri din Franţa, la linia franceză, ori din Suedia, la linia engleză. Însă, în ultimii ani, a crescut şi interesul manifestat de tineri din Belgia ori din ţările nordice. Ei aleg să studieze la Cluj pentru că taxele universitare şi costul vieţii sunt de câteva ori mai mici decât în Occident, iar diplomele universitare obţinute la finalul studiilor sunt recunoscute automat pe tot teritoriul Uniunii Europene.