Clujul învaţă de la Braga şi Maribor ce înseamnă Capitală Europeană a Tineretului

În timp oraşele Braga (Portugalia) şi Maribor (Slovenia) au avut la dispoziţie doar 6 luni pentru a se pregăti pentru evenimentele organizate în cadrul Capitalei Europene a Tineretului, Clujul are la dispoziţie doi ani. Cei implicaţi în Cluj-Capitală Europeană a Tineretului 2015 vor să organizeze aici cel puţin 20 de evenimente majore, să implice peste 200.000 de oameni şi să faciliteze înfiinţarea a 75 de noi afaceri, conduse de tineri.Reprezentantul organizatorilor proiectului Braga – Capitală Europeană a Tineretului 2012, Carlos Santos, va da o mână de ajutor clujenilor. El crede că oraşul de pe

Someşul Mic este un mediu extraordinar pentru programul presupus de titlul de Capitală Europeană a Tineretului. O mână de ajutor le-a fost oferită clujenilor şi de către reprezentanta Mariborului, oraşul sloven care este în acest an Capitală Europeană a Tineretului. Sara Sorger a remarcat startul bun al proiectului din Cluj şi a promis sprijin pentru concretizarea ideilor tinerilor din Capitala Transilvaniei.

Coordonatorul proiectului câştigător, Andras Farkas, de la Asociaţia Pont, spune că există câştiguri serioase pentru Cluj. În primul rând, în plan turistic, apoi în plan economic. Estimările organizatorilor arată o creştere cu 150% a fondurilor date tinerilor de către municipalitate, o creştere cu 20% a numărului de turişti în 2015 şi de 23% în 2016-2018, iar 50% dintre clujeni, indiferent de vârstă, vor participa la cel puţin un eveniment organizat în 2015. „Dorim foarte mult să contribuim la încurajarea start-up-urilor, să avem 75 de noi start-up-uri. Vrem să contribuim la creşterea fondurilor care sunt disponibile organizaţiilor de tineret”, a spus Andras Farkas.

”Încă din acest an, pe partea de pregătire şi dezvoltare, avem în plan să ajungem la 700 de voluntari, care să fie pregătiţi pentru 2014 şi 2015. În anul 2014, ei vor pregăti următorii 2.000 de voluntari. Pe scurt, vrem să ajungem la o capacitate foarte mare de tineri care sunt angajaţi în ceea ce fac, sunt implicaţi în proiecte, în evenimente, şi care să fie şi iniţiatori de evenimente”, spune coordonatorul echipelor de voluntari, Adrian Rusu.

Una dintre organizaţiile care vor să organizeze eveniemnte în cadrul Capitalei Europene a Tineretului 2015 este ASTRU, asociaţia tinerilor români uniţi. Reprezentanta ASTRU Cluj, Codruţa Fernea, spune că doreşte să aducă la Cluj Festivalul Tinerilor Catolici, un festival care se organizează din doi în doi ani în oraşele din România. „Dorim să facem mai mult decât un festival al tinerilor catolici, să îl deschidem şi tinerilor de alte confesiuni, astfel încât să dăm Clujului şi această notă ecumenică, în care tineri de diferite confesiuni locuiesc, se distrează, studiază. Ni se pare important să introducem şi această notă spirituală în acest eveniment”, a declarat Codruţa Fernea.

Related posts

Leave a Comment