Clujul atrage, de la an la an, tot mai mulți studenți din străinătate. Universitățile sale se bucură de o bună reputație în țări precum Franța ori Suedia. Însă aria geografică din care provin studenții străini este tot mai diversă.Ofițerul de presă al Universității Tehnice, Daniel Sârbu, spune că, pe lângă studenții proveniți din țările europene, la această universitate aleg să studieze și tineri din Africa de Nord, din țări precum Maroc ori Tunisia, dar și din Asia, cum ar fi China ori Pakistan.
Mulți dintre cei care termină facultatea la Cluj se simt atât de bine în oraș, încât se instalează definitiv în România. Cel mai ușor sunt integrați studenții basarabeni, pentru care nu există bariere lingvistice.
Un alt grup numeros de studenți străini la Cluj este reprezentat de tunisieni, care continuă să vină în Transilvania, în ciuda dificultăților economice provocate de șirul de revoluții din Africa de Nord. Dacă studenții arabi vin deja de mulți ani la Cluj, există și tot mai mulți studenți evrei, care au descoperit relativ recent avantajele de a studia în universitățile din oraș.
În această vară, până acum, doar la Universitatea de Medicină și Farmacie s-au înscris 770 de noi studenți străini. La celelalte universități, înscrierile continuă. Cele 12 universități clujene au și linii speciale de studiu pentru studenții străini. Universitatea Babeș-Bolyai oferă studii în limbile română, maghiară, germană, engleză și franceză. Universitatea Tehnică are linii de studiu în română, engleză și germană, iar Universitatea de Medicină și Farmacie și cea de Științe Agricole și Medicină Veterinară au linii de studiu în română, engleză și franceză.