Emil Boc: Banii din Sănătate s-au dus în fraude

Invitat la emisiunea „După 20 de ani” Emil Boc a spus că a cerut CNAS o anchetă, pentru a vedea unde s-au dus banii din sistemul medical. Potrivit premierului, în sănătate a fost vorba de fraude, cum ar fi eliberarea de reţete medicale unor persoane decedate.Emil Boc a declarat că reforma în sistemul de sănătate nu s-a încheiat cu închiderea celor 67 de spitale, ci ea urmează să continue prin introducerea cardului de sănătate, a sistemului informatic integrat şi a unui pachet de servicii minimale în sănătate.
„Această restructurare a sistemului spitalicesc nu urmăreşte în primul rând economii la bugetul de stat, pentru că doar în plan subsidiar sunt avute în vedere economiile efective. Scopul principal al acestei reforme este calitatea actului medical”, a spus primul ministru, acuzând forţele politice că timp de 10 ani nu au avut „tăria” să analizeze la rece situaţia spitalelor şi să propună măsuri de restructurare.
Boc a fost întrebat însă dacă există garanţia că, odată cu desfiinţarea acestor spitale, calitatea actului medical va creştere, premierul ţinând să arate că reforma va însemna şi alte măsuri. „Cu desfiinţarea a 67 de spitale nu se realizează în totalitate reforma în sănătate. Ea este avută în vedere şi pe alte paliere”, a spus acesta şi a dat ca exemple cardul naţional de sănătate, sistemul informatic integrat şi prescripţia electronică, măsuri de reformă care vor ajuta la reducerea fraudei în sistem şi care vor intra în vigoare în 2011.
Emil Boc dă asigurări ca banii rezultaţi din reforma spitalelor vor rămâne în sistem şi vor fi redistribuiţi. În plus el propune trei soluţii pentru o mai bună utilitate a spitalelor desfiinţate: prima este transformarea spitalelor în cămine pentru persoane vârstnice, a doua oportunitate este transformarea spitalelor în centre de permanenţă, sunt finanţate de la bugetul de stat şi asigura permanenţa sau se pot transforma în cabinete medicale de specialitate pentru medicii de familie.
Nu în ultimul rând, Emil Boc a subliniat necesitatea introducerii unui pachet de servicii minimale pentru asiguraţii din sănătate. „Reforma sistemului sanitar nu va fi desăvârşită până nu se va stabili în România pachetul de servicii minimale pentru fiecare asigurat. Noi plătim 5,5% la asigurări de sănătate, mai plăteşte angajatorul 10,8% dacă nu greşesc, dar întrebarea se pune ce ni se asigură în baza acestor bani pe care îi plătim”, a spus premierul, completând că din aceste elemente porneşte reforma în sănătate. De altfel, Boc a criticat „frauda” care a existat până acum în sistemul de sănătate, referindu-se la farmaciile care „au plătit reţete duble”, la preţul medicamentelor stabilit fără licitaţii naţionale, dar şi inexistenţa cardului de sănătate.

Related posts

Leave a Comment