Copiii autişti fac terapie cu ajutorul unui robot, la Cluj!

Departamentul de robototerapie şi realitate virtuală din cadrul Universităţii,,Babeş-Bolyai”, împreună cu Asociaţia Autism Transilvania, desfăşoară un proiect care vizează lucrul dintre copiii care suferă de afecţiuni din spectrul autist şi doi roboţi.Aceşti roboţi au fost concepuţi de o echipă de experţi din Bruxelles, iar până în momentul de faţă patru copii au beneficiat de acest tip de şedinţe numite robototerapie. Urmează să se reînceapă lucrul cu copiii şi testarea noului robot denumit Nao care va încerca să dezvolte capacitatea deficitară de a imita a copiilor cu autism.
Autismul se manifestă printre altele şi prin incapcitatea sau capacitatea scăzută a copiilor de a învăţa prin imitare, un proces foarte important în etapa de dezvoltare a primilor ani de viaţă.
Robotul Nao va fi disponibil pentru copiii cu autism timp de cel puţin două săptămâni, însă costul acestor terapii va fi suportat integral de părinţii acestora. Până în prezent, copiii cu autism au avut posibilitatea de a face terapie şi cu robotul Probo, pentru exersarea elementelor de comunicare nonverbală.
Terapia cu roboţii este preferabilă terapiei conduse de oameni în contextul învăţării normlor care stau la baza interacţiunilor sociale, spun psihologii. ,,O persoană transmite foarte multe emoţii pe care autiştii nu le percep, comunicarea nonverbală complexă fiind dificil de decodat de aceştia’’, a declarat Raluca Anton, psiholog specialist în psihologie clinică şi psihoterapie.

Related posts

Leave a Comment