Ministerul Economiei n-a reuşit să treacă prin Executiv Ordonanţa de Urgenţă privind restructurarea sectorului de stat de producere a energiei electrice, pentru că Guvernul Boc 2 a fost demis. Cu toate acestea, companiile “se intrec” în a aproba divizări şi fuziuni, astfel încat cele doua mega-companii Electra si Energetica să se infiinţeze, chiar dacă nu exista o legislaţie specială în acest sens. De remarcat, Legea 31/1990 privind societatile comerciale dă voie acţionarilor să divizeze compania sau să fuzioneze cu altele. Totuşi, dacă această lege ar fi fost aplicată de la început, n-ar mai fi fost nevoie de un act normativ (ordonanţa de urgenta) pentru înfiinţarea celor doua mari companii.Înca din luna aprilie 2009, Ministerul Economiei (ME) a lansat în dezbatere publică proiectul de restructurare a sectorului de producere a energiei electrice, prin care companiile de stat din subordinea ME urmau să se comaseze în doua mari societăţi, deţinute tot de stat, şi tot prin Ministerul Economiei. În componenta primei societati intra Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova), cele doua unităţi ale centralei de la Cernavoda (aparţinând Nuclearelectrica), o parte din Electrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi doua sucursale ale Hidroelectrica (SH Vâlcea şi SH Slatina). Cea de-a doua companie cuprinde ELCEN Bucuresti, CTE Deva şi Paroşani (apartinand Termoelectrica), cealalta parte din Electrica, Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (Sebeş, Buzău, Târgu Jiu, Caransebeş, Haţeg, Argeş, Cluj, Bistriţa, Sibiu), Compania Nationala a Huilei (CNH) şi Romgaz (prin termocentrala de la Iernut).
După un sir de dezbateri pe tema restructurării, furnizorul şi distribuitorul de energie electrică Electrica a fost scos din combinaţie, cel putin pană în 2013, pentru “a da o şansă marilor jucatori privaţi”, conform preşedintelui ISPE, Dan Gheorghiu.
Divizari si fuziuni
CNH Petrosani, Hidroelectrica, Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroşani au aprobat în cadrul Adunarilor Generale ale Acţionarilor (AGA) de la sfârşitul săptămânii trecute să fuzioneze, în vederea înfiinţării celei de-a doua mari companii din sectorul energetic. Producatorul de lignit SNLO aprobase cu o zi înainte în AGA fuziunea cu cei mai mari producatori de electricitate din ţară, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova), ca să formeze prima societate energetică naţională. “Sambată (n.r. – saptamana trecută) a avut loc o întalnire la Ministerul Economiei şi, totodată, AGA a tuturor societăţilor care vor fi incluse în cele doua mari companii care vor rezulta în urma reorganizării sectorului energetic din România. Fiecare societate în parte a primit mandat de la ministrul Adriean Videanu să aprobe fuziunea societăţilor în vederea înfiintarii Electra (n.r. – prima societate) şi Energetica (n.r. – a doua societate)”, a declarat directorul general al CNH, Constantin Jujan, transmite NewsIn. În plus, Hidroelectrica, ale cărei hidrocentrale vor face parte din ambele companii, a aprobat şi divizarea companiei în două.
Prima companie îl va avea director general pe Constantin Balasoiu (acum director la CE Craiova), iar cea de-a doua pe Mihai David (în prezent director la Hidroelectrica).
Împotrivirea energeticienilor
Federaţia Sindicală Hidroelectrica “Hidrosind” a demarat mai multe acţiuni de protest împotriva modelului de restructurare avansat de Ministerul Economiei, ameninţând şi cu greva generala. “Guvernul formează doua companii, care vor falimenta în scurt timp, cu scopul de a vinde activele Hidroelectrica, adică cea mai importanta resursă naţională neînstrainată până acum – potenţialul hidroenergetic amenajat şi râurile ţării”, se arata într-un comunicat al Hidrosind.
Nici energeticienii din Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate “Univers” nu sunt încântaţi de apariţia celor doua mega-companii. Ei au anunţat că, începand cu 28 octombrie, vor organiza manifestari la sediile Ministerului Economiei şi prefecturilor din ţară, în fiecare zi de miercuri, protestând, în special, faţă de infiinţarea celor doua companii.