Lideri ai PDL se opun suspendării de drept din partid a membrilor trimişi în judecată


Mai mulţi democrat-liberali proeminenţi susţin că suspendarea de drept membrilor PDL trimişi în judecată este o măsură excesivă care ar putea afecta fără motive întemeiate cariera politică a unor membri de partid.Prim-vicepreşedintele PDL Adriean Videanu a afirmat că partidul nu ar trebui să se substituie instanţei de judecată. „Sunt anumite aspecte care au justificare, sunt anumite care nu. Cred că nimeni în această ţară nu-şi poate permite să judece un om înainte ca el să fie judecat de instanţă. Nimeni nu are dreptul să condamne pe cineva decât instanţa. Cu atât mai puţin un partid”, a comentat Videanu referitor la criteriile de integritate propuse de către Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu.
La rândul său, liderul organizaţiei din Mehedinţi, Mihai Stănişoară, a spus că deciziile partidului ar trebui să se bazeze pe deciziile instanţelor, nu să le preceadă. „Eu cred că nu putem fi mai presus de lege. Şi legea spune că, până la pronunţarea unei sentinţe, există prezumpţia de nevinovăţie. Aşa că eu asta cred, că ar trebui să aşteptăm soluţia instanţei”, a declarat fostul ministru al Apărării.
În schimb, deputatul Sulfina Barbu crede că fiecare caz în care un membru PDL este trimis în judecată ar trebui analizat separat în cadrul comisiei de integritate. „Eu cred că aici trebuie să avem un filtru, să analizeze comisia de integritate despre ce este vorba. Dacă este vorba de fapte cu intenţie, în primul rând, pentru că pot fi situaţii în care oamenii pot fi în acest dosar fără intenţie. Eu cred că trebuie să se analizeze serios dacă sunt fapte cu intenţie”, a spus Barbu.
Preşedintele PDL Sălaj, Lucian Bode a argumentat împotriva propunerii legate de suspendare prin exemplul unui primar din judeţul său care riscă să fie suspendat din partid pentru că un constructor nu a marcat lucrările la un podeţ, iar un cetăţean a picat de pe acel podeţ, fapt care a dus la cercetarea penală a primarului. „Dacă de exemplu am lua o decizie în momentul în care instanţa se pronunţă, atunci să fie categoric stipulat că acel membru PDL este exclus. Cu suspendare, cu… mai discutăm”, a spus Bode.
Totuşi, vicepreşedintele PDL Cezar Preda susţine adoptarea de către Colegiul Director a propunerilor de modificare la statut ale celor trei pedelişti „reformişti”. „Da, le susţin. Cred că toate criteriile de integritate trebuie să aibă numai componente politice şi nu justiţiare. Dacă începem să facem criterii justiţiare, noi nu suntem nici instanţă, nici procuratură. Trebuie să facem nişte criterii care să ne apropie de statutul unui politician corect şi moral”, a spus Preda.
În schimb, posibilitatea derogării de la vechimea în partid necesară pentru candidaturi la funcţii de conducere a întrunit acordul tututor, fiind de aşteptat ca membrii Colegiului Director să nu ridice obiecţii. „Eu cred că e firesc să lăsăm o competiţie deschisă, cu toate că, sigur, şi criteriul vechime este un argument important, cel puţin pentru cea mai importantă funcţie din partid. Dar dat fiind conjunctura, este ok”, a spus Videanu.
Totuşi, Barbu şi Cezar Preda susţin că derogarea ar trebui să se facă individual fără ca statutul să fie modificat în sensul eliminării cerinţelor de vechime. „Statutul unui partid are la bază cariera. Dacă facem o derogare în statut, se prăbuşeşte tot principiul”, a motivat Preda. De asemenea, Stănişoară a precizat că derogarea de la vechime nu va permite automat depunerea candidaturilor din partea membrilor mai noi în partid deoarece trebuie îndeplinite şi alte exigenţe. „Oricine intră în competiţie trebuie să îndeplinească condiţia de a fi susţinut de cel puţin 10 organizaţii. Chiar dacă cineva fără vechime candidează, trebuie să îndeplinească şi cealaltă condiţie”, a atenţionat liderul PDL Mehedinţi.

Related posts

Leave a Comment