Forma finală a Codului Muncii, decisă de Coaliţie la începutul săptămânii viitoare


Partenerii sociali au finalizat, vineri, discuţiile cu premierul Emil Boc şi cu ministrul Muncii Ioan Nelu-Botiş, poziţia sindicatelor şi a patronatelor fiind aceea a necesităţii menţinerii contractului colectiv de muncă la nivel naţional.Subiectul principal al negocierilor de vineri de la Palatul Victoria l-a constituit contractul colective de muncă la nivel naţional. Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu a susţinut că partenerii sociali au pledat pentru menţinerea acestuia, cu excepţia Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, dar şi a ministrului Botiş.
„Toţi ceilalţi parteneri sociali au spus că există o nevoie clară de a contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional şi că trebuie să existe contracte colective pe ramuri de activitate care trebuie să reglementeze piaţa muncii pentru a nu crea un dumping social”, a declarat Hossu.
Preşedintele UGIR 1903 Cezar Corâci a susţinut că Botiş cere o dereglementare totală a pieţei forţei de muncă, pas pentru care România nu este pregătită.
„Noi am adus nenumărate argumente privind stabilitatea pe această piaţă şi garanţiile care trebuie date salariaţilor. Dereglementarea mai are un aspect-dreptul la grevă este restricţionat numai la perioada negocierii contractului colectiv. Dacă am renunţa la contract, ar însemna că în acel moment am avea greve oricând, oriunde”, a argumentat Corâci.
Conform reprezentanţilor patronatelor şi sindicatelor, primul-ministru Emil Boc a luat act de poziţia lor, fără a preciza care este opinia sa pe marginea acestui subiect.
„Premierul a ascultat părerea părţilor. Dacă de la sindicate nu se aştepta la alt răspuns decât necesitatea unui contract colectiv de muncă la nivel naţional şi contracte de sector, patronatele şi-au exprimat gândurile spunând că, pentru o perioadă de timp, este necesar contractul colectiv de muncă pentru că nu suntem pregătiţi pe sectoare de activitate. Acestea sunt compuse şi din patronate private şi din cele de stat, iar în momentul în care regula nu este generală atunci nu poţi legifera contractul la nivel de ramură sau nivel sectorial. Premierul a spus că va lua act de acest lucru, îl va discuta în coaliţie şi în funcţie de rezultat, va decide”, a spus reprezentantul Blocului Naţional Sindical, Ion Pisc.
În consecinţă, sindicatele aşteaptă ca la începutul săptămânii viitoare să primească de la Guvern forma viitorului Cod al Muncii agreată de către coaliţia de guvernământ. Sindicaliştii sunt rezervaţi în a spune în ce măsură propunerile lor vor fi luate în considerare datorită poziţiei pe care ministrul Botiş a prezentat-o în mod constant de dereglementare a pieţei muncii.
„Tehnic, rămâne să vedem textul, pentru că am constatat că există o anumită rigiditate din partea ministrului Muncii care reţine foarte puţine din cele discutate de partenerii sociali (…) Mai este doar discuţia din cadrul coaliţiei şi mărturisesc că nu ştim ce se va prezenta acolo”, a spus Hossu precizând că, în perioada următoare vor fi demarate discuţiile pe marginea celorlalte legi din pachetul referitor la legislaţia muncii.

Related posts

Leave a Comment