Băsescu: Hotărârea Înaltei Curţi referitoare la pensiile militarilor trebuie respectată


Preşedintele a declarat sâmbătă, în exclusivitate pentru Realitatea TV, că hotârârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţia care a declarat ilegală recalcularea pensiilor militarilor trebuie respectată. „Nimic în afara hotărârii Înaltei Curţi nu poate funcţiona”, a transmis preşedintele Guvernului
„Nu e decât o soluţie. Să fie respectată hotărârea Înaltei Curţi”, a declarat preşedintele Traian Băsescu întrebat cum comentează hotărârea ÎCCJ privind anularea recalculării pensiilor cadrelor militare, informează Realitatea TV. Când i s-a spus că Guvernul are de gând să continue recalculare pensiilor, Băsescu a fost categoric: „Nimic în afara hotărârii Înaltei Curţi nu poate funcţiona”.
ÎCCJ respins vineri, printr-o decizie irevocabilă, recursul Guvernului la o decizie a Curţii de Apel Cluj prin care s-a dispus suspendarea executării H.G. nr. 735 din 21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor.
Potrivit NewIn, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) arată, în motivarea deciziei prin care suspendarea HG 735/2010 privind recalcularea pensiei a rămas definitivă, că această decizie produce efecte „erga omnes”, adică este opozabilă tuturor pensionarilor militari.
„(…) Instanţa de control judiciar are în vedere faptul că H.G. nr. 735 din 21.07.2010 – act administrativ unilateral cu caracter normativ – produce efecte erga omnes, ca şi sentinţa recurată”, se arată în motivarea deciziei din 7 ianuarie a instanţei supreme, prin care decizia de suspendare a HG 735/2010 a rămas definitivă.
Practic, în motivarea deciziei luate la începutul lunii ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) arată că suspendarea hotărârii de guvern care prevede metodologia de recalculare a pensiilor militare este valabilă în toate cazurile, nu doar pentru părţile din proces.
Totodată, instanţa arată că, în mod indiscutabil, HG 735 din 21.07.2010 este un act administrativ unilateral cu caracter normativ, avându-se în vedere conţinutul său, care se referă la metodologia de recalculare a pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, conform Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.
„În raport de cele amintite anterior, H.G. nr. 735 din 21.07.2010 produce efecte erga omnes, cu alte cuvinte, se referă la toatepersoanele aflate sub incidenţa sa: foştii militari, poliţişti, funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, pentru care se dispune recalcularea pensiilor”, subliniază magistraţii instanţei supreme, în motivarea citată.
Potrivit legii contenciosului administrativ, instanţa poate dispune suspendarea unui act administrativ, până la soluţionarea definitivă a cererii de anulare a acestuia. De altfel, aceiaşi şapte militari care au obţinut iniţial la Curtea de Apel Cluj suspendarea HG 735/2010, au obţinut pe 23 noiembrie 2010 o altă decizie, privind anularea art. 2 alin. 2,3,4,6 şi 7, ale art. 6 alin. 1,2 şi 4 şi ale art. 10 alin. 2 din actul normativ. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
Guvernul a anunţat însă că va continua recalcularea pensiilor
Guvernul României continuă procesul de recalculare a pensiilor rezerviştilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, se arată într-un comunicat de vineri al Executivului. Potrivit Executivului, decizia ICCJ nu are efecte generale, ci doar pentru pensionarii care au formulat reclamaţia în instanţă.

Related posts

Leave a Comment