Un robot uman, Probo


Povestea roboțelului inventat de belgieni, Probo, pentru a-i ajuta pe copiii care suferă de autism seamănă cu un roman science-fiction. Însă ea arată că lucrurile se pot îndrepta într-o direcție asemănătoare cu cea pe care și-o imagina un geniu precum Asimov.Unul dintre cei mai mari scriitori americani de science-fiction, Isaac Asimov, a conceput o serie extraordinară de cărți, care ”împarte” viitorul în trei cicluri: cel al roboților, cel al Imperiului și cel al Fundației. În ciuda unei isterii anti-roboți, care generează chiar interzicerea lor, pe parcursul acestor cicluri roboții intervin pentru a ajuta specia umană.
Roboțelul Probo, care a fost adus la Universitatea Babeș-Bolyai de către profesorul Daniel David, pare desprins din romanele lui Isaac Asimov, pe care le ”devoram” în adolescență. Roboțelul are frma unui ursuleț de pluș, care comunică cu copiii autiști. Pentru că acești copii interacționează mult mai greu cu oamenii, psihologii au descoperit că este mult mai ușoară ”comunicarea” cu un roboțel prietenos, care este comandat de psihologii ascunși. Roboțelul îi învață pe copii să ceară apă sau hrană, să spună ”mulțumesc” și, în general, să dezvolte relațiile sociale care nu se află la îndemâna copiilor care suferă de autism.
Ideea folosirii roboțelului Probo pentru atenuarea efectelor autismului este genial de simplă. Tocmai de aceea, cei care au avut această inițiativă, precum și cei care o pun în practică, merită tot respectul.

Related posts

Leave a Comment