Ponta şi Antonescu. Cu ce personaje din literatură îi compară scriitorii


Personalităţile lui Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt inspirate parcă din literatura comică, spun scriitorii români. Gesturile şi vorbele lor sunt asemuite de aceştia cu replici celebre din opere naţionale şi chiar internaţionale. Politicienii de la Putere rămând însă lideri la porecle.Politicienii români contemporani au şanse minime să rămână în istorie, dar măcar se pot mândri că au intrat în folclor. Cea mai la îndemână formă „artistică” o reprezintă poreclele. „Emil Gâscaru”, „Pompierul atomic”, „Piromanul Boc”, „Piticul atomic”, „Bokemon”, „Papagalul lui Băse” sunt doar câteva dintre apelativele sub care este cunoscut actualul premier.
Preşedintele este Traian „Băsecu”, cu trimitere la acuzaţiile legate d ecolaborarea cu fista Securitate, dar se mai adaugă „Zeus”, „Piratul”, „Băselu”, „Marinarul”, „Jack Daniel’s”, „Traian Pinochio”, „Captain Planet”, „Poppeye marinarul”, „Ultimul Sauron”, sau „Sulaina cenal”.
Cei mai noi lideri ai partidelor din Opoziţie, Victor Ponta şi Crin Antonescu, se antrenează şi ei pentru a intra în gura poporului. Deocamdată, cei doi se află la faza comparaţiei cu personaje literare. Chiar Andrei Pleşu spunea, într-un editorial publicat marţi: „dacă Ponta e un soi de Caţavencu juvenil, Antonescu e un soi de Rică Venturiano tomnatic”.
Şi Cristian Teodorescu le-a găsit imediat o corespondenţă în literatura comică. În opinia acestuia, unul este „leneşul” Oblomov al lui Goncearov, iar celălalt este „copilul bătrân” al lui Gabriel Garcia Marquez.
„Pe domnul Antonescu, pentru inapetenţa lui parlamentară, că nu prea trece pe acolo, l-aş asemui cu „Oblomov”, dar unul ţâfnos. Este un personaj renumit prin lenea sa. Victor Ponta este Colonelul Aureliano Buendia, cel care le spunea consătenilor din Macondo – nu îmi mai spuneţi Aurelito fiindcă acum sunt colonelul Aureliano Buendia. Cam aceeaşi problemă o are şi Victor Ponta, căruia se vede că nu îi mai place să i se mai spună micu’ Titulescu şi nu găseşte deocamdată un supranume pe măsură pentru a-l orna pe Victor Ponta cu care e dotat la starea civilă”, a declarat Cristian Teodorescu pentru REALITATEA.NET.
Tudor Octavian nu i-a putut compara însă, cu nimeni, chiar dacă, susţine el, ar avea câte un corespondent în toate personajele comice.
„Sincer vorbind, cu orice îi asemeni, din partea comică a literaturii, a culturii şi a istoriei româneşti, pentru că şi istoria noastră a avut un capitol de comediie dasta, comparaţia se suţine. Dânşii fac guverne virutale, îşi împart ce nu au , se bat pentru ce nu există. […] Ceea ce îi defineşte pe amândoi este lipsa totală de credibilitate. Ei practică un caţavencism de cea mai proastă condiţie care nu se mai practică în România, este culmea. Nici măcar purtătorii lor de opinie nu procedează aşa. Este uimitor cum îşi pot deservi partidele cu o exprimare lipsită de nuanţă, de adevăr”, a spus Tudor Octavian pentru REALITATEA.NET.
Mai mult decât atât, Tudor Octavian nu a vrut să le găsească un corespondent anume, pentru a nu denigra numele personajelor.
„Nu au personaje de referinţă pentru că personajele astea de referinţă au făcut ceva care să rămână în memoria publicului. Ei doi nu vor rămâne pentru că nu au relief. Personajele comice cu care i-aţi putea asemăna au un relief, trăiesc printr-o replică. […] Nu dau nume pentru că deranjez personajele astea ale istoriei. şi nu aş vrea să le tulbur somnul”, a explicat el.
Chiar şi Mircea Cărtărescu şi-a spus recent părerea despre Victor Ponta.
„L-am văzut pe copilul bătrân Ponta, acest produs nesărat al nomenclaturismului la a treia generaţie, acest nepot al lui Iliescu şi fiu al lui Năstase, conducând mulţimile ca un Coriolan Drăgănescu în cea mai tâmpită montare după Caragiale făcută vreodată”, spunea Cărtărescu.

Related posts

Leave a Comment